A járvány egyelőre felszálló ágban van. Bárki átadhatja, sokan tünetmentesek

- mondta el Müller Cecília az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján.

Kedd reggelre újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 1512 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 13 beteg. Ezzel 122 főre emelkedett az elhunytak száma és ugyanennyien már gyógyultan távoztak a kórházból. Müller Cecília ezzel kapcsolatban megjegyezte: az elhunyt fiatalabb életkorúak is krónikus megbetegedésében szenvedők voltak.

Hetek óta idősek otthonára, és az egészségügyi intézményekre koncentrálják a figyelmet - mondta el Müller. Hnsúlyozta, hogy fontos, hogy a védőfelszerelést figyelemmel alkalmazzák ezekben az intézményekben.

Elrendeltem valamennyi idősotthon ellenőrzését

- mondta el újságírói kérdésre, igaz, hogy ez pontosan mit jelent, már nem fejtette ki. Megjegyezte: a Pesti úti idősotthonban 204 fertőzöttet tartanak száma, közülük tízen hunytak el. Az otthonnal kapcsolatban ellenőrzést rendel el.

Miért nem szűrték eddig az idősotthonokat? - szólt az Index kérdése. Müller erre azt mondta: hogy ki kit szűr, azt az intézmény orvosa dönti el.

Így folytatta: két negatív vizsgálat elfogadható, és /vagy két hét elkülönített karantén javasolt, ha felvetődik a koronavírus fertőzés gyanúja. Hozzátette: nincs az a teszt, ami bizonyossággal megmondja, hogy valaki tünetmentes lesz 14 napig, vagy sem.

A teszt nem helyettesíti a karantén időszakot

hangsúlyozta Müller Cecília.

Nagyon érdekes ez a vírus: van, aki átesik a víruson, védetté válik, más viszont nem. Nem tudjuk garantálni, hogy egy pozivitás több évre való védettséget ad.

Sikerült ellaposítani a járványgörbét, de a legrosszabb forgatókönyvre is felkészültünk - emelte ki. Müller Cecília leszögezte, hogy a koronavírus miatt a gyerekek kanyaró elleni védőoltása nem maradhat el. Hozzátette: a járványt követő időszakban tervezik azt tesztelni, hogy mennyien estek át a fertőzésen (ez az ún. átesettségi ellenőrzés). Újra hangsúlyozta: bár a Magyarország által választott, a járvány görbét ellaposítani kívánó szándék lehet, hogy hosszabb, mintha egyszerre sokan betegednének meg, de ez jobban védi az emberi életet.

Lakatos Tibor rendőrezredes arról számolt be, hogy több mint 4500 intézkedés, főképp figyelmeztetés történt a húsvéti hétvégén. Hozzátette: a polgármesterek által elrendelt korlátozások általában beváltották a hozzáfűzött reményeket. Ezzel szemben a Balaton déli partján a hétvégén több tízfős csoportok utazgattak egyik településre másikra. Somogy megyében 69 feljelentés született emiatt.

A korlátozások enyhítéséről arról tájékoztatott: máshol tart Magyarország a vírus elleni harcban, és még nem merült fel az enyhítés.

Agrárminiszter: mentesülnek a közterhek fizetése alól a pálinkafőzdék

Új intézkedéseket jelentettek be.

Kiemelt kép: A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 10-én. MTI/kormany.hu


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!