A koronavírus variánsai okozhatják az új megbetegedések többségét, ezért egyes sérülékeny csoportoknál indokolt a harmadik oltás - mondta el az országos tiszti főorvos a közmédiának kedden. Müller Cecília közölte: a harmadik oltás felvételét elsősorban időseknek, krónikus betegségben szenvedőknek, legyengült immunrendszerű betegeknek ajánlják.

Hozzátette: a szakmai ajánlás szerint aki első két oltásnak vektorvakcinát kapott, az elölt vírust tartalmazó vagy mRNS-vakcinát kaphat emlékeztetőül és fordítva, de az is lehetséges, hogy valaki ugyanazt az oltást kapja harmadikként, mint amilyennel az alapimmunizálása történt.

Megjegyezte: a fertőzésszámok ugyan alacsonyak, de mostanáig 58 esetben azonosították a koronavírus delta variánsát a magyar mintákban. Nincsenek kétségeik afelől, hogy ez a variáns veszi át a vezető szerepet és ez okozza majd a megbetegedések 80-90 százalékát.

(MTI)

Kapcsolódó

"Sem virológusok, sem immunológusok nem vagyunk" - a háziorvosok segítséget várnak a harmadik oltás előtt

Szükségük lesz a háziorvosoknak a szigorú sorvezetőre az újraoltáshoz, miközben azt hangsúlyozzák: a még be nem oltottak meggyőzése sürgetőbb feladat. Nemcsak a rendelőkben, az idősotthonokban is listázni kellett, kik szeretnének újraoltást.

Koronavírus

Már több mint 7 millió adag Pfizer-vakcina érkezett Magyarországra

Hetente érkeznek a szállítmányok, csak ezen a héten több mint negyedmillió jött.

Tokióban csúcsot döntött az új fertőzöttek napi száma

Egy nap alatt több mint kétezer, a delta variánssal megfertőződött koronavírusost regisztráltak Izraelben


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!