Egyértelműen a járvány harmadik hulláma zajlik, annak is egy felszálló szakaszában vagyunk, mondta Müller Cecília az operatív törzs szerdai tájékoztatóján, kiemelve, hogy az aktív betegek és a kórházi kezelésre szoruló betegek száma is növekszik.


"Olyan krónikus beteg fiatal személyek is vannak minden nap az elhunytak között, akiket egy védőoltás megmenthetett volna" - mondta az országos tiszti főorvos.

A tegnapi és a mai napon praxisonként átlagosan 50-55 fő beoltására elegendő kínai vakcina érkezett a háziorvosokhoz, így Müller Cecília szerint a következő héten "nagy lépést tudunk tenni a védettség felé": 275 ezren Sinopharm-, 52 ezren Pfizer-, 41 ezren pedig AstraZeneca-oltást kaphatnak.

Sok idős embernél fog csörögni a telefon a következő napokban, invitálják majd őket a védőoltásra, mondta Müller Cecília, aki mindenkit arra kér, éljenek a lehetőséggel. "Nincs okunk a késlekedésre, hiszen bármelyik vakcina megfelelő védelmet biztosít. Kérem, minden félelmüket oszlassák el a kínai vagy az orosz vakcinák iránt, hiszen több mint 30 millió embernek beadták már ezeket különösebb probléma nélkül. Kérem, mindenféle mendemondával ellentétben ne hagyják magukat lebeszélni" - fogalmazott.

Elmondta azt is, sikerült kifejleszteni azt a módszert, amivel a szennyvízből már a brit mutáns örökítőanyagát is ki tudják mutatni - és ki is mutatták sajnos több nagyvárosban, igen magas számban.

A laboratóriumi mintákból eddig 400 főnél azonosították ezt a variánst, 9 főnél pedig az úgynevezett cseh mutációt mutatták ki, 34 főnél pedig "egy járványügyi szempontból kevésbé jelentős variánst" - közölte a tiszti főorvos, hozzátéve: jó hír, hogy a szakmai hírek szerint a brit mutánssal szemben a jelenlegi védőoltások hatásosak.

Koronavírus - Még több hír a témában

Zacher Gábor elmondta, mik a fenntartásai a kínai vakcinával

Az oroszt viszont nyugodt szívvel ajánlja.

Mit lehet tudni most a kínai vakcináról?

Az egész világnak a vakcináját kínálja, de alig olt Kína


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!