Csütörtökön is megszólalt az operatív törzs a magyarországi járványhelyzet friss eseményeiről. Kis Róbert elmondta: 58 emberrel szemben tettek feljelentést szerdán, 182 olyan embert találtak, akik nem viseltek maszkot, 17-en közülük a járműveken vagy a megállókban szegték meg a szabályt. Kisvárdán bezártak egy vendéglátóhelyet fél évre, mert ott négyen alkoholt fogyasztottak.


Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta: napokkal ezelőtt detektálták, hogy újra megnövekedett az új koronavírus-fertőzöttek száma, az elmúlt napon 2835 új fertőzöttek száma. Ugyancsak figyelemre méltó, hogy 104 beteget veszítettünk el. Az elhunytak között 3 százalékban találtak olyanokat, akik semmilyen krónikus betegségben nem szenvedtek. A kórházakban fokozatosan emelkedik az ápoltak száma, ahogyan a lélegeztetett betegek száma is nő. Ezek arra figyelmeztetnek, hogy "a járvány zajlik", a számok emelkednek.

Elmondta: korábban csak részdokumentumokat kaptak a kínai Sinopharm vakcinához, de már minden dokumentum megérkezett. Ez egy elölt vírust tartalmazó vakcina, hasonló az influenza elleni oltáshoz. A Nemzeti Népegészségügyi Központban már vizsgálják a vakcina beadhatóságát, hozzátette: igyekezni fognak az értékeléssel, hogy minél hamarabb adható legyen az oltóanyag.

Aki korábban nem igényelt vakcinát, de az oltási csoportja már sorra került, az is jelentkezhet utólag az oltásra. Működnek a szűrőbuszok, egy-egy busz található Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 1-es termináljánál, a Deák Ferenc téren és a Papp László Aréna bejáratánál. Ide azokat várják, akiket a háziorvos tesztelésre utalt be.

Késő este újabb AstraZeneca szállítmány érkezik, azonban a várt 88 ezer helyett csak 83 ezer ampulla jön, ezeket a háziorvosok kapják meg.

A sajtó kérdésére Müller Cecília elmondta:

a harmadik hullám elkezdődött.

De ennek csak elméleti jelentősége van.

Felmerült az is, hogy előfordulhat-e olyan, hogy az első oltás utáni oltási reakció miatt valaki nem kaphatja meg a második oltást? Müller Cecília elmondta: akinek enyhe tünetei vannak, nem kell jelentkeznie ezek miatt, akinek erősebb, annak viszont igen. Meg kell vizsgálni, hogy más vakcinával a páciens oltható-e.

Az egynapos ellátásban nem kell fizetni a fizetni a kötelező PCR-vizsgálatért, ugyanis az járványügyi indokoltságú.

Magyarországon egyelőre csak a brit mutáció jelenlétét mutatták ki. A jövő héten lesznek adatok arról, hogy vannak-e más mutánsok is.

Koronavírus - Még több hír a témában

Kétharmadával csökken a neutralizáló antitestek száma a Pfizer oltásánál a dél-afrikai variánsra, de még így is védhet a vakcina

Kutatók szerint valószínűleg mind a Pfizer, mind a Moderna vakcinája véd a dél-afrikai mutáció ellen is.

Karácsony közzétette Budapest oltási tervét

Szlávik nem érzi úgy, hogy bármilyen nyitásnak lenne módja a következő hetekben


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!