Cikkünket frissítjük.


Miután június közepén a parlament a veszélyhelyzet megszüntetéséről döntött, az operatív törzs koronavírussal kapcsolatos, minden nap jelentkező tájékoztatóit is felfüggesztették, június 17-én tartottak utoljára online sajtótájékoztatót. A második hullám elején azonban újra vissza kellett hozni a speciális sajtótájékoztatót, a mai a leállás utáni első alkalom, ami rögtön egyórás késéssel indult.

Lakatos Tibor rendőr dandártábornok, az Operatív Törzs Ügyeleti Központjának vezetője elmondta: az a feladatuk, hogy folyamatosan figyeljék a koronavírus.járvány adatait. Ezt az Ügyeleti Központ felállítása óta teszi. A rendőrség a járványügyi készültség időszakában folytatta a tavasszal elkezdett feladatokat, ez augusztusban a határellenőrzéssel is kiegészült. 56 ezernél is több esetben ellenőrizték a házi karantén betartását.

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta: néhány hónappal ezelőtt nyugvópontra helyeződött a járvány, de most újra tanúi vagyunk, hogy a pandémia az egész világon új fertőzötteket eredményezett. Nyár végével elkezdett nőni a fertőzések száma, ötödik napja a napi ezret közelíti az új fertőzöttek száma, ez a pandémia természete.

A második hullám másképpen viselkedik, mások a jellemzői, ezért az intézkedések is másmilyenek lesznek. Más stratégiát alkalmaznak: míg tavasszal elsősorban az idősek voltak érintettek, ma a 20-29 éves korosztály a leginkább érintett, de a legveszélyeztetettebbek a lefolyás szempontjából továbbra is az idősek és az alapbetegséggel küzdők. A 20-29 éves korosztály leginkább tünetmentesen, vagy enyhébb tünetekkel átvészeli a megbetegedést, de tovább tudják adni a veszélyeztetettebb korosztálynak, éppen ezért nagyon fontos, hogy betartsák a higiéniai szabályokat.

A fertőzöttek átlagéletkora a teljes vírus-időszakban 41 év, az utolsó tíz napban viszont 35 év.

A hétfőtől életbe lépő új szabályokról elmondta, fontos, hogy szigorítottak a maszkviselés szabályain: már nem elég egy ruhadarab vagy sál az arc elé: kifejezetten egészségügyi maszkot kell használni. A maszk lehet textil anyagból is. Müller Cecília fegyelmezettséget kért a lakosságtól. A kisgyermekeknél a szülők a testhőmérséklet-mérésig bekísérhetik és megvárhatják gyermeküket, ismételte el a korábban már bejelentett hírt.

Újságírói kérdésre a tisztifőorvos elmondta: folyamatosan visszajelzéseket kérnek a kijelölt egészségügyi intézményektől, rendelkezésre áll minden szakmai, tárgyi, emberi feltétel a betegek ellátásához.

Koronavírus - Még több hír a témában

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!