Készülünk a vakcina fogadására az ünnepek alatt is - mondta az operatív törzs szerdai tájékoztatóján Müller Cecília országos tiszti főorvos, aki szerint országszerte 25 helyen fogják az oltásokat beadni. Az első adag Pfizer vakcina 26-án fog érkezni, 10 ezer vakcina, a tiszti főorvos szerint "egy jelképes adag". Első körben az egészségügyi dolgozóknak biztosítják az oltás lehetőségét - írja a HVG.

Az oltóhelyeken először teljes körű felvilágosítást kap a jelentkező, majd ki kell töltenie az egészségi állapotára vonatkozó kérdőívet és egy beleegyező nyilatkozatot - ismertette. Ezután kapja meg az oltást, amely után húsz percig megfigyelés alatt tartják. A beoltottak oltásigazoló kártyát kapnak, amelyen az is szerepel, hogy mikor kell a második, a védettséget biztosító oltásra jelentkezniük.

Az egész összesen fél órát fog igénybe venni - mondta Müller Cecília.

A beoltottak oltási kártyát kapnak, amin szerepel az oltás időpontja, valamint az, hogy mikor jell jelentkeznie a második oltásért. Müller Cecília elmondta: a vakcina beadásának helyén bőrpírra, esetleg nyirokcsomó-duzzanatra lehet számítani és azt javasolta, hogy mindenki pihenjen utána egy keveset.

hirdetés

Nem ajánlott az oltás a várandósoknak, illetve azoknak, akik hamarosan gyereket vállalnának. Azoknak, akik megkapták az oltást, Müller Cecília szerint érdemes várniuk a gyerekvállalással 2-3 hónapig.

Az MTI tudósítása szerint Müller azt is bejelentette: December 27-én a Dél-pesti Centrumkórházban kezdődik az egészségügyi dolgozók koronavírus elleni oltása.

Az országos tisztifőorvos közölte: december 26-án, ahogy minden európai uniós tagállam, Magyarország is 10 ezer oltóanyagot kap.

A pedagógusokat arról tájékoztatta, hogy december 30-ig jelentkezhetnek mintavételre, ha szeretnék magukat letesztelni a következő félév előtt. Egy online felületen lehet majd jelentkezni, a mintavételek január 1-2-án lesznek.

A járványügyi adatokról elmondta, hogy kis mértékben látni csökkenő tendenciát, ami bizakodásra ad okot, de óvatosan kell ezt kezelni, mert a szomszédos országokban ismét romlanak az adatok.

Kiss Róbert rendőr-alezredes az MTI szerint közölte: a védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet szeptember 21-ei hatályba lépése óta 15 408 rendőri fellépés történt szabálytalan maszkviselés miatt.

A keddi maszkviseléssel kapcsolatos intézkedések közül 248 a tízezernél több lakosú települések önkormányzati rendeleteiben meghatározott maszkviselési kötelezettségek be nem tartása miatt történt - ismertette. Hozzátette: a rendőrök közülük 106 embert figyelmeztettek, 84 alkalommal helyszíni bírságot szabtak ki és 58 feljelentést tettek.

Emellett a tömegközlekedési eszközökön és megállóhelyeken kedden 10, míg üzletekben és bevásárlóközpontokban 18 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt - közölte az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese.


hirdetés