A szaúd-arábiai éttermeknek mostantól nem kötelező külön bejáratot fenntartaniuk a férfiak és a nők számára - közölte vasárnap az önkormányzati és a vidéki ügyek minisztériuma a Twitteren.


A korábbi jogszabály értelmében a vendéglátó egységeknek külön bejáratot kellett fenntartaniuk a nők és családok, illetve az egyedül érkező férfiak számára. A Reuters hírügynökségnek nem sikerült tisztáznia, hogy a szegregált ülőhelyeket is felszámolják-e az éttermekben. Az új szabály nem kötelező érvényű, a vendéglátó egység tulajdonosa dönthet arról, hogy él-e a lehetőséggel.

A kórházakban és az iskolákban továbbra is a nemek szigorú elkülönítése van érvényben. Szaúd-Arábiában évtizedekig tiltották, hogy a rokoni kapcsolatban nem álló férfiak és nők nyilvános helyeken vegyüljenek egymással. A szabály betartását az erkölcsrendészet felügyelte.

Azonban a 34 éves Mohammed bin Szalmán koronaherceg modernizáló reformjai jelentős társadalmi változások előtt nyitottak utat a vahhábita királyságban. 2018-ban engedélyezték, hogy a nők jogosítványt szerezhessenek, és néhány stadionba is beengedték őket. Az elmúlt egy évben fokozatosan csökkent a szegregáció, és az éttermek, a kávéházak és a koncerttermek működtetői sem ragaszkodtak a férfiak és a nők szigorú különválasztásához.

A változások ellenére Szaúd-Arábia továbbra is azon országok közé tartozik, amelyek a legszigorúbban korlátozzák a nők jogait, legyen szó öltözködési előírásokról vagy a döntési szabadságról. Emellett több nőjogi aktivistát vetettek börtönbe az elmúlt években.

kiemelt kép: Europress


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!