Skóciában mostantól mindenki ingyenesen juthat hozzá a legfontosabb menstruációs termékekhez, a tamponokhoz és tisztasági betétekhez - írja a 444 a BBC nyomán.

A még februárban benyújtott törvényjavaslatot kedden fogadta el a skót parlament, ezzel egy négy éve futó kampány ért révbe és Skócia a világon az elsőként fogja ingyenesen és mindenki által hozzáférhetően biztosítani a menstruációs termékeket "mindenkinek, akinek szüksége van rájuk".

A törvényjavaslatot Monica Lennon munkáspárti képviselő nyújtotta be, aki a Guardian tudósítása szerint azt mondta, Skócia büszke lehet a mai napra. "Az intézkedés hatalmas változást fog jelenteni a nőknek, a lányoknak és mindenkinek, aki menstruál."

A menstruációs szegénység főként az alacsonyabb társadalmi osztályok tagjait érinti, akik sokszor nem engedhetik meg maguknak, hogy az alapvető higiéniai termékeket megvásárolják. Lennon hozzáttette:

hirdetés

"Ez egy fontos üzenet arról, hogy a globális járványhelyzet közepén sem kell letennünk arról, hogy a nők jogait politikai napirendre tűzzük".

A 444 azt is hozzátette, hogy Magyarországon 2019. októberében még a menstruációs higiéniai termékek áfacsökkentése sem került a Parlament napirendjére, mert azt leszavazták a gazdasági bizottság fideszes tagjai.



hirdetés