Az Erasmus helyett csak az állami Pannónia programmal tudnak külföldön tanulni a diákok. Bár ebben több ösztöndíjat kapnak, de a korábban elérhető egyetemek egy részét már nem választhatták.


Idén szeptembertől valóban megszűnt az Erasmus lehetősége a modellváltó egyetemekre járó diákoknak - számolt be róla az RTL Híradó a hallgatói önkormányzatok alapján. Megkeresésükre a Corvinus, a Miskolci Egyetem, és a Soproni Egyetem is megerősítette: az Erasmus helyett csak az állami Pannónia programmal tudnak külföldön tanulni a diákok.

Tavaly derült ki, hogy

A kormány ezután bevezette a Pannónia Programot, hogy így finanszírozza a diákok külföldi tanulását.

A Corvinuson ezzel a programmal ebben a tanévben csaknem 700-an tanulnak külföldön. A diákok most több ösztöndíjat kapnak, mint az Erasmusban, de a korábban elérhető egyetemek egy részét már nem választhatták.

- mondta a csatornának Budai Marcell, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának szóvivője.

A Híradó felidézte, hogy a kulturális és innovációs miniszter néhány napja Brüsszelben tárgyalt a magyar diákok helyzetéről. Hankó Balázs akkor azt mondta, hogy meg kell szüntetni a magyar egyetemek kizárását, illetve hogy ez az év nem telhet el úgy, hogy ne találjanak megoldást.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!