Három javaslatot is megfogalmazott vasárnapi Facebook-bejegyzésében Vitézy Dávid arról, miként lehetne megfékezni a külföldi turistákat megkárosító taxis hiénákat. A korábbi közlekedési államtitkár szerint közösen kell fellépni a csalók ellen.


A minap egy kétperces útért 40 ezer forintot kért a budapesti taxis, amiről egy ír turista számolt be erről egy TikTok-videóban. Az átverős taxisok elképesztő új módszerrel próbálkoznak: a bankkártyás fizetésnél egy nullával többet ütnek be. Vtézy Dávid szerint több intézkedéssel is segíteni lehetne a visszaélések visszaszorítását.

– írta a közlekedési szakember.

Vitézy szerint bátorítani kellene a megbízható, minősített fuvarszervezők applikációin keresztül történő árazást. A hatósági fix árat 11 éve az utcán leintett taxik teljesen kiszámíthatatlan és átláthatatlan árazási gyakorlata miatt vezették be. Az azóta eltelt időben az utasok zöme applikáción rendel autót. „Miért is ne engedhetnénk meg az amúgy is szigorúan ellenőrzött nagy fuvarszervezőknek, hogy előre megadott célpontra előre fix árajánlatot tegyenek, amit, ha az utas elfogad, a szolgáltatót ez utána köti? Ezzel a mai fix árakhoz képest egy korlátozott mértékű árazási rugalmasság is elérhető lenne az applikáción rendelt taxiknál. Ez lehetővé tenné, hogy a csúcsidőszakokban is nagyobb eséllyel legyen elérhető taxi, és azt is, hogy kis forgalmú időszakokban olcsóbb legyen a taxizás” – fogalmazott a korábbi közlekedési szakember.

Egy 2022-es rendelet lehetővé teszi, hogy a szabálytalan taxisokat könnyebb legyen elkapni, és szigorúbb eszközökkel lehessen megakadályozni a visszatérésüket egy másik autóval. Ezek a szabályok megfelelő és kiterjedt ellenőrzés nélkül nem elegendők.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!