Újabb tragikus rekord: egyetlen nap alatt 121 koronavírusos beteg halt meg az országban. 599-en pedig olyan súlyos állapotban vannak, hogy lélegeztetőgépre szorulnak. A víruskutató szerint várható volt az elhunytak számának emelkedése. Szerinte még hetek kellenek, hogy érződjön a szigorítások hatása. Véleménye szerint december elején tetőzhet a járvány.

A Magyar Orvosi Kamara még tavasszal készített egy ajánlást vészhelyzet esetére - ez tartalmazza, mi alapján rangsorolják a betegeket, ha már nincs elég erőforrás. Eszerint akár sorsolással is dönthetnek majd arról - két ugyanolyan állapotú beteg esetén - hogy kit lássanak el

- erről a Magyar Nemzet írt elsőként. A MOK által kiadott dokumentum azt rögzítette, hogy a legfontosabb a legtöbb életet megmenteni elv. A felállított lehetőségek egyike nagyobb riadalmat kelletett. Ebben arról írnak, hogy azoknál a betegeknél, akiknek hasonlóak a kilátásaik, véletlenszerű kiválasztással kell dönteni az ellátásról. Így például nem az számít, hogy ki ért be előbb az intézménybe.

Az Orvosi Kamara szerint félreértés, hogy a sorsolást javasolják, mindez pusztán elméleti vészforgatókönyv és kicsi az esélye, hogy használni kellene majd éles helyzetben.

A MOK Etikai Kollégiumának elnöke az RTL Híradónak elmondta, hogy a leírtak csak egy vész-vészforgatókönyv esetére szóló ajánlások. Üzente mindenkinek, hogy nem igaz, hogy most ezt alkalmaznák. Ennek esélyét 1:10.000-hez tette. Elmagyarázta, hogy a kezelésről egy sok adatot és szempontot figyelembe vevő táblázat alapján döntenek. Az egészségi állapot és a túlélési esély kell hogy döntsön egy nagyon kritikus helyzetben - erősítette meg.

hirdetés

Kásler Miklós miniszter jelezte, hogy nem ért egyet az ajánlással, sőt határozottan visszautasítja azt.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója

A Magyar Orvosi Kamara az üggyel kapcsolatos közleményében azt írja:

"A Kamara megfeszített munkájának eredményeként megszületett, a szűkös egészségügyi erőforrások vészhelyzetben való elosztására vonatkozó etikai ajánláscsomagunk egy laikus számára megdöbbentő lehet; de fontos megérteni azt a tényt, hogy – mint minden más országban – hazánkban is szükség van egy ilyen ajánlásra vészhelyzet esetén. Akkor ugyanis a legfontosabb, hogy a rendelkezésre álló értékes időt ne a döntési helyzetekből fakadó, szinte elviselhetetlen morális teherrel való megküzdés tegye ki, hanem sokkal inkább az életek megmentése.

Ezért fontos egy ilyen jellegű protokoll, hogy tiszta, és helyes irányelvek mentén tudjunk életeket menteni, és az erőforrások elégtelensége esetén levegyük kollégáink válláról azt az erkölcsi és pszichés terhelést, melyet korábban elképzelni sem tudtunk.

A legjobbat reméljük, de felkészülünk a legrosszabbra is. A Magyar Orvosi Kamara annak örülne, ha az ajánlást egyszer sem kellene alkalmazni, mert az egészségügy dolgozói erejüket megfeszítve és életüket kockáztatva azon dolgoznak, hogy az elérhető legjobbat hozzák ki abból a helyzetből, amivel szembe kerültek. Az etikai ajánlásunk ebben nyújt segítséget, és célja az egészségügybe vetett közbizalom megerősítése."



hirdetés