A The New York Times nem először ír a magyar viszonylatokról: október végén a magyar egészségügy helyzetéről értekezett, most pedig a hazai földbárókról, arról, miként csapolják meg az EU-s forrásokat és hogy miért nem tesz az Unió ez ellen semmit.

Az amerikai lap 2019 folyamán kilenc EU-s tagállamban végzett kutatást, amely során az unió agrártámogatásainak felhasználását vizsgálta. Arra jutottak, hogy

"a támogatási rendszer szándékosan zavaros, durván aláássa az Európai Unió környezetvédelmi céljait, korrupcióval és önérdekkel átszőtt."

A mezőgazdasági támogatások átláthatóságát az is nehezíti, hogy a földtulajdon adatai nem teljesen nyilvánosak, emiatt a jogtalan földszerzésnek és a korrupciónak nehéz utánajárni. Bár az EU-nak van erre vonatkozó adatbázisa, nem tudták azt a lap rendelkezésére bocsátani letöltési nehézségekre hivatkozva, így kénytelenek voltak a kutatásuk alapjául saját adatbázist készíteni a megszerzett nyilvános és kiszivárogtatott dokumentumok és informátorok által kapott adatok alapján.

Az EU évente 65 milliárd dollárt fizet a kontinensen agrártámogatásként. Közép- és Kelet-Európában azonban a támogatás nagy része nem ott landol ahol kellene, hanem a földmaffia hathatós segítségével a hatalommal bírók zsebében.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>