Az állam a szerepvállalását, ahogy elkezdte csökkenteni a felsőoktatásban, úgy ezt a közoktatásra is ki akarja terjeszteni – mondta az egyetem rektorhelyettese.


Az alapítványi fenntartású Óbudai Egyetem bejelentkezett a budapesti, VI. kerületi Szinyei Merse Pál Gimnázium fenntartásának átvételére. Szándékukról a múlt héten tájékoztatták a tantestületet, a diákokat és a szülőket – tudta meg a Népszava.

A lap birtokába jutott jegyzőkönyv szerint a jelenlegi fenntartó, a Belső-Pesti Tankerületi Központ nyitott az iskola átadására. Az átvételről a köznevelésért is felelős Pintér Sándor belügyminiszter dönt majd várhatóan május 31-én.

Az eset nem egyedi - jegyzi meg lap. Hasonló módon működik például a tanárképzéssel is foglalkozó Eötvös Loránd Tudományegyetem vagy a Nyíregyházi Egyetem is, amelyeknek szintén vannak gyakorlóiskolái.

A Szinyei Gimnázium lenne az első, és feltehetően nem is az utolsó, amely egyetemhez kerülne.

Az Óbudai Egyetem rektorhelyettese, Molnár András is azt mondta:

A felsőoktatásban 2019-ben kezdődött a „modellváltás”, azóta összesen 21, addig állami egyetem vált közérdekű alapítványi fenntartású felsőoktatási intézménnyé - emlékeztett a Népszava. Az Óbudai Egyetemre 2021-ben került sor. Molnár András rektorhelyettes szerint azóta „nagyobb lett a mozgásterük, a bér, infrastruktúra, a fejlődésük dinamikussá vált”, és az anyagi forrásaik is megvannak az oktatáshoz.

A finanszírozásról pedig azt mondta: például jobb eszközöket, infrastrukturális hátteret tudnak biztosítani, kulturális programok anyagi hátterét is tudják támogatni, felmérik az iskolaépület állagát, felújításokra is sor kerülhet, akár drágább tankönyveket is kifizethetnek, a tanárok is elégedettebbekké válhatnak, sőt akár az egyetemen is tarthatnak majd kiegészítő képzéseket. Az iskolai képzésen nem változtatnának, azt a törvény és az iskola szakmai kollektívája határozza meg, és más tekintetben sem „szólnának bele” szakmai kérdésekbe.

A Szinyei átvételét azzal indokolta, hogy nyitni szeretnének a köznevelés irányába, növelni saját bázisukat, a Szinyeiben pedig erős a matematika és a nyelvoktatás, a gimnázium „rangja is közel áll ahhoz, amit szeretnének.” Céljuk, hogy a diákok nagyobb része egyetemen tanuljon tovább.

A jegyzőkönyv szerint Miyazaki Jun DK-s alpolgármester is támogatná a fenntartóváltást, mert ez „jobb anyagi és eszköz hátteret, az oktatók megbecsülését jelenti.” Az iskola szülői munkaközössége március 22-én szavaz a fenntartóváltás támogatásáról vagy elutasításáról, az ígéretek szerint véleményüket Pintér Sándor belügyminiszter figyelembe veszi majd a májusi, végleges döntésnél - jegyzi meg a lap.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!