Végleges formájában elfogadták az uniós tagállamok az oroszország elleni hatodik szankciócsomagot, ami akkor válik hatályossá amikor az EU hivatalos lapjában is megjelenik.

A csomag részleteit a hvg.hu Eurológus című melléklete szemlézte. Ezek szerint a szankciócsomag egyik legfontosabb hatása, hogy az orosz költségvetésnek várhatóan több mint hatvanmilliárd eurós kárt fog okozni. 2021-ben az EU 48 milliárd euró értékben importált kőolajat és 23 milliárd eurónyi finomított olajterméket Oroszországból. A szankció ennek mintegy 90 százalékát érinti, a fennmaradó 10 százalék a Barátság kőolajvezeték déli ágán érkező mennyiség, ahonnan Magyarország, Csehország és Szlovákia is vásárol.

A Barátság kőolajvezeték vezeték forgalmának fenntartására vonatkozó kivétel azonban csak addig tart, amíg a tagállamok Tanácsa másként nem dönt.

Ez azt jelenti, hogy nincs pontos időtartama a Magyarországra is vonatkozó mentességnek, hanem amint sikerül az Adria kőolajvezeték kapacitását bővíteni, és az olajfinomítókat átállítani, várhatóan újra napirendre veszik a témát. Hogy ez mikor történik meg, arról az EU-csúcs záródokumentuma azt írja, hogy

a lehető leghamarabb.

A behozatali tilalom a tengeri kőolaj esetében a hatálybalépést követő hat hónap, a kőolajtermékek esetében pedig a hatálybalépést követő nyolc hónap után válik kötelezővé.

Fontos kitétel, hogy a mentességben részesülő tagállamok nem értékesíthetik tovább az ilyen kőolajat és kőolajtermékeket más tagállamoknak vagy harmadik országoknak. Ez azt jelenti, hogy ha például a MOL esetleg olcsóbban jutna orosz olajhoz, mint más hasonló vállalatok, annak eladásán nem fognak tudni keresni.

A magyar kormány szerette volna azt is elérni, hogy Magyarország kapjon hároméves felmentést a kőolajszármazékok vásárlására, ez azonban nem sikerült nekik.

A lap azt feltételezi, hogy a többi tagállam esetleg éppen emiatt volt engedékenyebb, amikor Kirill pátriárka szankciós listáról lehúzását szabta a csomag elfogadásának feltételéül a magyar kormány. A Kirill pátriárkával kapcsolatos történések ugyanakkor rendkívüli nemzetközi felháborodást váltottak ki, és a hvg.hu meg nem nevezett forrásai szerint ezzel a magyar kormány utolsó támogatóit is elveszítette a tagállamok körében.

Kapcsolódó

A magyar kormány tiltakozása miatt lekerült az Oroszország elleni uniós szankciós listáról Kirill pátriárka

Szijjártó Péter szerint ez elvi kérdés volt.

Fentebb említettük, hogy Magyarország nem kapott határozott idejű mentességet a kőolajszármazékok importjára, de más államok esetében lesz konkrét időpontig szóló mentesség.

Bulgária 2024 végéig importálhat tengeri úton orosz kőolajat és kőolajszármazékokat, Horvátország pedig 2023 végéig engedélyezheti a finomítói működéséhez szükséges orosz vákuumgázolaj importját.

A szankciós csomagba tartozó további intézkedések között található négy bank (Sberbank, Moszkvai Credit Bank, az Orosz Mezőgazdasági Bank, valamint a Belarusz Fejlesztési és Újjáépítési Bank) eltávolítása a SWIFT nemzetközi fizetési rendszerből. Három orosz tévécsatorna (Russia24, RTR Planeta, TV Center International) műsorának európai sugárzását pedig felfüggesztése.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Ne maradj le! Az Európai Unió legfontosabb politikai eseményeiről hetente értesülhetsz hírlevelünkből.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kedves Olvasónk!

Már csak egy kattintásra van szükség, hogy megerősítsd feliratkozási szándékodat! Amennyiben nem kapod meg megerősítő e-mailünket, kérünk, ellenőrizd a levélszemét mappádat.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!