Egerben a jobbikos, összellenzéki támogatással induló Mirkóczki Ádámot választották meg polgármesternek októberben, a közgyűlésben szintén ellenzéki többség lett a korábban fideszes többségű városban.

Az új polgármester csütörtökön sajtótájékoztatón beszélt arról, mi történt eddig a helyi politikában, erről egy sajtóközleményt is kiadtak később.

Kiderült, megkezdték a teljes átvilágítást a hivatal, az önkormányzati intézmények és a városi cégek tekintetében is, Mirkóczki vezetésével és szakemberek bevonásával világítják át az önkormányzat egészét. A polgármester szerint

az átvilágítás során közel 500 millió forintos kifizetetlen követelésre bukkantak.

hirdetés

Az egri kerékpárút építése után még mindig tartozik az önkormányzat két vállalkozásnak, csaknem 100 millió forint értékben. A Volánnak közel 215 millió forinttal tartoznak, és a polgármester állítása szerint az Eger Termál évek óta nem vizet a Heves Megyei Vízműveknek a vízfogyasztás után. Ha a városi cég nem tud fizetni, akkor az adósságot ugyancsak a városnak kell állnia.

A kormány által beindított Modern Városok Program keretében Egerbe és környékére beígért fejlesztések befejezéséhez a városnak 7 milliárd forint hiányzik. A beruházásokhoz meglévő 8,5 milliárd forint ugyanis nem elegendő.

"Vagy ad nekünk a kormány még pár milliárdot, lehetőleg hetet, vagy pedig valamit el kell engedni a projektek közül"

- írja az Egri Ügyek.

Habis László, Eger korábbi polgármestere sajtóközleményben reagált a Mirkóczki által elmondottakra. "2019 őszéig - sikeres egri érdekérvényesítésünk nyomán - néhány év alatt mintegy 40 milliárd Ft fejlesztési forrás érkezett az egri önkormányzathoz. A polgármesteri átadás-átvétel pillanatában a város kasszájában a készpénz vagyon meghaladta a 22,5 milliárd forintot és a befektetett eszközök értéke megközelítette a 80 milliárd Ft-ot! A 2019-es költségvetésben rendelkezésre álló tartalék meghaladja a 770 millió Ft-ot. A több, mint százmilliárdos vagyontömeg biztos, jó alapot jelentett a folytatáshoz. A választások óta mindössze öt hét telt el és Eger új polgármestere szánalmas jajveszékelésbe kezdett. Állításaival szemben a valóság az, hogy nem történt fedezet nélküli kötelezettségvállalás, nincs kifizetetlen, vagy lejárt számla sem! Amit csütörtökön ezzel kapcsolatban mondott, az NETTÓ HAZUGSÁG!"

Azt is írja, hogy közgazdászként évtizedeken át állította össze Eger költségvetését, az elmúlt 13 évben soha nem "hisztizett" sajtótájékoztatókon azért, mert a polgármesteri feladat "meghaladná a képességeit".