A tartós nyomor ellenszere a Füst. Egy olcsó dizájnerdrog, ami tizenöt percre elfeledteti a kilátástalanságot.


Mátraverebély a Zagyva völgyében helyezkedik el, a Mátra és a Cserhát között. 1739 lakosa volt a 2023-as népszámlálás szerint. Az utóbbi időben a rendőrség február végéig tartó állandó rendőri készenlétet rendelt el a faluban. A Blikk utánajárt, mi lehet az oka a szokatlan intézkedésnek.

Az újság riportere harmadik világbeli állapotokat talált a faluban.

hogy legalább rövid időnyi kábulatuk alatt ne gondoljanak a nyomorukra.

Ahogy a helyi polgárőr fogalmaz, a legtöbb baj eredendője a drog. A falu szentkúti utcáiban lakók között több tucat masszív kábszeres él, akik minden pénzüket az olcsó, ám erős dizájnerdrogokra költik. Persze a nyomorral együtt jár a bűnözés is. A jobb életre esélytelen fiataloknak egyetlen célja csupán, hogy forrásokat teremtsenek elő, ezért hát rabolnak, lopnak, fosztogatnak. Ahogy egy helyi lakos fogalmazott a lapnak: „Itt semmit nem szabad éjjelre kint hagyni, egy percre sem lehet üresen hagyni a házakat”.

Egy artézi vízért induló idős asszony így panaszkodik: „Mint az élőhalottak, úgy bolyonganak amikor be vannak állva, két löket között meg vadásznak, azt lesik, honnan szerezhetnek pénzt drogra.

Vannak persze, akik nem fosztogatnak. Viola például negyvenésesen hatvannál többnek néz ki, tíz év alatt tönkretette a drog. Saját bevallása szerint ő is a nyomor elől menekül a kábulatba, ahogy fia is az ő példáját követi. Szerinte Mátraverebély el van átkozva, hiába van közel a híres búcsújáróhely, Szentkút. A faluból nincsen kitörés.

A mátraaljai idill közelről tragikus disztópia.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!