„Miniszterelnök úr, ön megőrült” – kezdte a jobbikos Jakab Péter Orbán Viktornak címzett azonnali kérdését hétfőn a parlamentben, de Kövér László házelnök már az elején leállította - írja a

A Jobbik elnöke az egészségügyi védekezést kérte számon erőteljes hangon a kormányfőn. Rákérdezett,

tudja-e, hogy neki kell megoldania egy válságot, miközben törvényeket módosít, és azt mondja, „Soros az új pókember”.

Válaszában a miniszterelnök elmondta, hogy a magyar egészségügy felkészült, a védekezésbe 78 kórházat vontak be, közel 15 ezer orvos és 28 ezer mentőtiszt, valamint szakápoló dolgozik. 2557 negyed- és ötödéves medikust is tudnak mozgósítani, ha kell.

Jakab szerint Orbán „ne szerencsétlenkedjen tovább, jachtozással nem lehet védekezni”. Azt javasolta, emeljék meg az álláskeresési járadékot, ha pedig valaki 60 év felett veszíti el a munkáját, ne közmunkára küldjék, hanem nyugdíjba.

hirdetés

A DK-s Vadai Ágnes arra reagált, hogy nemrég Orbán azt mondta: mindenkit meggyógyítanak, aki elkapja a koronavírust, „ilyeneket épeszű ember nem mond. Nincs korlátlan kórházi kapacitás, és nem tudnak mindenkit meggyógyítani. Ön a csillagokat is lehazudta az égről: nem készítették fel az országot és az egészségügyet.”

Vadai hozzátette „ön lopni tud, kampányolni tud, hazudozni tud, kitalált ellenségekkel szemben hadakozni tud, de kormányozni – főleg válságban – nem tud”.

Orbán erre úgy reagált, hogy Gyurcsány Ferenc volt kormányfő pártja beszél hazugságról, miközben ő mondta azt a őszödi beszédében, hogy hazudtak délben és este is. A kormányfő szerint az ország felkészült a járványra, és ha valaki a felkészültségét vonja kétségbe, akkor az az egészségügyi dolgozók felkészültségét is kétségbe vonja.


hirdetés