A szűkszavú közleményben azonban megírták, hogy szerintük mi tekinthető valós tartalomnak a korábban megjelent hírekből.


Miniszterelnök-helyettesi Kabinet közleményt adott ki Semjén Zsolttal kapcsolatban. Ebben az áll:

A közleményt azt követően adták ki, hogy a Válasz onlinemegírta, hogy a pedofília miatt bíróság elé állított R. Gábor pap egy tanyán - amely a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektorával közös - politikusokat fogadott relaxálni. Többek között Semjén Zsolt is járt nála.

A Válasz Online szerdai cikke szerint R. Gábor, aki néhány éve még az egyik legbefolyásosabb magyar egyházi személyiségként volt számon tartva, és a budapesti Központi Papnevelő Intézet rektorhelyettese volt, különös kapcsolatokat ápolt a politikai vezetéssel.

Az értesülések szerint R. és korábbi felettese, Kuminetz Géza, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jelenlegi rektora, egy közös „relaxációs” tanyát tartottak fenn Jánoshalma határában. A hely különlegessége, hogy nem csupán egyházi személyek, de politikai vezetők is megfordultak itt, köztük Bányai Gábor, a térség fideszes parlamenti képviselője, valamint Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes és a KDNP elnöke - írja a 24.hu a lapot idézve.

Kuminetz a Válasz Online kérdésére elismerte a tanya létezését, azonban hangsúlyozta, hogy R. Gáborral már nem közös tulajdonuk, illetve a politikus vendégek nem hivatalos minőségükben voltak jelen.

Semjén Zsolt is megszólalt az ügyben, még a hír megjelenése előtt. A miniszterelnök-helyettes kijelentette, nem érti, miért érdeklődik Vadai Ágnes, a DK politikusa, az egyházi botrányok iránt, és tagadta, hogy bármilyen érintettsége lenne az ügyben.

Az ügy súlyát tovább növeli, hogy a botrányos körülmények között előkerült egy másik egyházi személy neve is. A 24.hu emlékeztet rá, hogy évekkel ezelőtt Mészáros István annak ellenére lehetett a kalocsai speciális gyermekotthon fiúnövendékeinek lelki gondozója, hogy korábban molesztálási vádak érték, és egy egyházi vizsgálat is elmarasztalta. Mészáros jelenleg címzetes prépost, kiskunsági főesperes, valamint az Országos Magyar Vadászkamara etikai bizottságának elnöke. Emellett rendszeresen prédikál vadászati rendezvényeken, és jó kapcsolatot ápol politikai vezetőkkel is.

A Pesti Srácok információi szerint R. Gáborról, a kiskunfélegyházai plébánosról szóló, súlyos visszaélésekkel kapcsolatos gyanúkat még 2022 novemberében jelentették az illetékes hatóságoknak. A vád szerint R. Gábor abúzusokat követett el, amelyek kitudódása után az érsek azonnal felfüggesztette a papot. Az ügy kivizsgálása egyházi bíróság elé került, és egyúttal rendőrségi feljelentést is tettek a plébános ellen.

Az egyházi vizsgálatok lezárulta után az ügy átkerült a világi hatóságokhoz, és a büntetőper ezen a héten kezdődött meg. A bíróság a nyilvánosság kizárása mellett folytatja az eljárást, amely során a vádakat és a bizonyítékokat zárt ajtók mögött tárgyalják.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!