Freund Tamást júliusban választották meg a Magyar Tudományos Akadémia élére, akkor még úgy tűnt, ezzel véget ért az akadémia és a kormány közötti nyílt konfliktus.

A helyzet azonban azóta sem javult, pár napja az MTA elnöke egy tiltakozó levelet írt Palkovics László miniszternek, miután az általa vezetett Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) belenyúlt a tudományos alapkutatások támogatásáról szóló szakmai döntésbe - írja a 444.hu.

Az OTKA (korábbi nevén Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok) támogatásnak önkényes megváltoztatása megdöbbenést keltett az orvosi és biológiai tudományok kollégiumában.

Ugyanis a minisztériumi döntéssel bekerült a nyertesek közé olyan „vonal alatti pályázó” is, aki előtte az utolsó helyen végzett az adott zsűri rangsorában.

hirdetés

„Az ITM egy eddig megrendíthetetlen tudományetikai határt lépett át megsértve azt az alapelvet, hogy a kutatási támogatásokat szigorúan szakmai alapon, fair versenyben lehet csak elnyerni” – nyilatkozta Váradi András, az MTA doktora, a molekuláris és szerkezeti biológia, biokémia zsűri tagja. Véleménye szerint az OTKA több mint 35 éves története során nem fordult elő, hogy a szakmai döntéseket szisztematikusan megváltoztatták volna.

A történtekre reflektálva lemondott Acsády László akadémikus, az OTKA orvosi és biológiai tudományok kollégiumának elnöke.

Ezt a lépését a kollégáinak írt levélben azzal indokolta, hogy „miután a kollégium által jóváhagyott zsűrisorrendek indoklás és egyeztetés nélküli megváltoztatását nem tartom összeegyeztethetőnek az általam képviselt tudományértékelési módszerrel, kollégiumi elnöki funkciómról 2020. szeptember 1-jei hatállyal, hét év után, lemondok”.

A Klubrádió megszerezte azt a levelet, amiben az MTA elnöke, Freund Tamás élesen bírálja, hogy a miniszter átírta a szakmai döntést.

Freund a levél elején kiemeli, hogy elnöki programja egyik legfontosabb pontja a kormányzattal való kommunikáció új alapokra helyezése, a kölcsönös bizalom felépítése, a döntéshozók munkájának tudományos megalapozott szakmai anyagokkal, tanácsokkal való segítése.

A levelet azzal folytatja, hogy: „őszintén sajnálom, hogy ezt frissen megválasztott akadémiai elnökként mindjárt egy az egész tudományos közösséget joggal felkavaró ügyben kell tennem”.

Freund a következőt írja Palkovicsnak:

„megdöbbenve értesültem arról, hogy a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal az egyes alapkutatási pályázati esetében a szakértői testületek által felállított rangsort megváltoztatta és ennek legkirívóbb eseteként miniszteri döntéssel egy, a testület által utolsónak rangsorolt pályázat is támogatást kapott”.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>



hirdetés