A világ nagy része először megfizethetetlennek fogja tartani az Apple AR/VR szemüvegét, de idővel legalább akkora hegyomlást okozhat a PC-k világában, mint amekkorát az iPhone a telefonpiacon.

Február első hétvégéjén, először az Egyesült Államokban került forgalomba az Apple legújabb zászlóshajó terméke, a kiterjesztett és virtuális valóság (AR/VR) tartalmakat megjelenítő Vision Pro. A headsetre a világ kevésbé tehetős része a 3500 dolláros (közel 1,3 millió forintos) vételár miatt kapta fel a fejét, holott a gyártó legjobb asztali számítógépei - a hozzájuk illő perifériákkal együtt - közel ugyanennyibe kerülnek. Márpedig

Az Apple számítógépeivel egyenrangú képességekre törekvő Vision Pro lényegében olyan, mintha egy komplett számítógépet viselnénk a fejünkön, csak éppen az alkalmazások használatához, a internetezéshez, a tartalomkereséshez, sőt, például a szövegbevitelhez sincs szükség billentyűzetre vagy egérre. Rögtön a legelső változata 25 gyári alkalmazással jelent meg, köztük Apple felhasználóknak egytől egyig ismerős és nélkülözhetetlen appokkal, mint a Safari böngésző, a Mail, az Üzenetek, a Fotók, a Naptár, az Otthon, a Térképek, az Emlékeztetők, a Jegyzetek és még sorolhatnánk. Egytől egyig olyan szoftverek visionOS operációs rendszerre készült változatai, amilyenek a iOS és macOS alatt hosszú évek óta asszisztálnak az iPhone és Mac felhasználók mindennapjaihoz. Ez csak a kezdet, hiszen egyelőre főleg iPad alkalmazások sorakoznak a Vision Pro boltjában, szóval sok munka lesz még, mire mindent optimalizálnak rá.

A gyártó megoldotta, hogy az AR/VR headsetet teljes egészében szemmozgással, kézi gesztusokkal és hangutasításokkal irányítsák a felhasználók - idővel nyilván bármilyen nyelven. Az, hogy a valós térben megjelenő virtuális ablakok és az alkalmazások ilyen módon válnak használhatóvá, újradefiniálhatja mindazt, ahogyan ma használunk, mi több: amilyennek ma látunk egy számítógépet.

Az iPhone-nal egyszer már sikerült felforgatni a világot

Annak ismeretében, amit az Apple eddig megvalósított és tervez a Vision Proval, nyugodtan kijelenthető: a vállalat célba vette az összes ma használt eszközünket és azok perifériáit, a laptoptól az okostelefonon és a televízión át az egérig, a billentyűzetig vagy a touchpadig. A headset, mögötte az Apple védjegyének számító stabil és biztonságos szoftveres infrastruktúrával viszonylag hamar képes lehet átvenni egy sor ma használt kütyü helyét a mindennapjainkban. A megoldásai legalább annyira paradigmaváltónak tűnnek, mint az okostelefonok piacát napjainkra teljesen letaroló iPhone, ami akkor jelent meg érintőkijelzővel, amikor még senki sem tudott elvonatkoztatni a nyomógomboktól. Az Apple 15 év tudatos építkezéssel éppen 2023-ban érte el, hogy olyan nagy gyártókat megelőzve, mint a Samsung és a Xiaomi az iPhone legyen a világ legeladottabb okostelefonja. Az IDC adatai szerint ehhez 12 hónap leforgása alatt 80,5 millió készülék értékesítése kellett.

A Vision Pro is mindent megváltoztat, mint régen az iPhone?

Az Apple kevert valóság headsetje láthatóan nem elégszik meg azzal, amivel az adott célokra, például gamingre készült VR-szemüvegek gyártói. Nem csupán egy tartalmakat megjelenítő eszközt akar letenni az asztalra. A Vision Pro - amennyiben tényleg hibátlanul működik és elégedettek vele a felhasználók - elhozhatja a PC-k új korszakát, amiben már sem kijelzőkre, sem gépházakra, sem pedig perifériákra nem lesz szükség. Túl merész feltételezés? Ennyiért senkinek nem fog kelleni? A válasz két egyértelmű nem, mivel feltételes mód nélkül kijelenthető, hogy ez az eszköz már most képes önálló számítógépként szolgálni a tulajdonosát, és hiába drága: ha ugyanolyan trendteremtő és egyre fejlettebb lesz, mint a gyártó okostelefonja, akkor az emberek ki fogják fizetni a magasabb árát, arról nem is beszélve, hogy idővel minden bizonnyal készül belőle olcsóbb, belépő színtű változat - mint eddig minden más Apple termékből.

Hátrányok és lehetséges kudarc

Az eszközben benne van a potenciál, hogy trendteremtővé válik. Ha így lesz, akkor az Apple a PC szegmensben is megismétli a telefonpiacon egyszer már végrehajtott bravúrt, és a nyomában loholó más gyártókkal együtt néhány év leforgása alatt megváltoztatja a ma használt számítógépeinket. Ahogy a kétezres években még külön kellett mobiltelefon, fényképezőgép, kamera, GPS és ma már ezek mindegyike (meg annál is több) egyesül egyetlen okostelefonban, úgy a kijelzőt, a gépházat, a billentyűzetet, az egeret és a játékkonzolt szintén kiválthatja egyetlen készülék. És éppen ez lehet az, amire az Apple készül a Vision Proval, szóval jobb lesz rá odafigyelni.

 

A kevert valóság headset legnagyobb hátránya jelenleg az, hogy a világ legnagyobb része számára drága. Ez várhatóan csak 1-2 évig fogja majd vissza a keresletet, egyrészt addig, amíg érkezik olcsóbb verzió, másrészt pedig addig, amíg az emberek hasonló élményeket és előnyöket nem társítanak hozzá, mint a kezdetben szintén túlontúl drágának tartott iPhone-hoz. A trend pedig nagy úr: ha sikeres lesz, abból harapni akarnak más gyártók is, ezért mind fejlettebb, mind összetettbb képességekkel rendelkező, kvázi fejre húzható számítógépeket kezdenek fejleszteni. Ami pedig az Apple-t illeti, bőven van még dolga a Vision Proval ahhoz, hogy ne csak tehetős kevesek, hanem tömegek akarják hazavinni. Ehhez az árpolitika finomítása mellett további technikai fejlesztések kellenek, például: a mostani 2-2,5 órásnál acélosabb élettartamú akkumulátor, a jelenlegi M2-nél gyorsabb chip (például a Macekben már rendszeresített M3) és mindenekfelett:

Utóbbival az Apple még mindig adósa a felhasználói jelentős részének, hiszen amíg a Siri 17 nyelven tud (és magyarul például nem), a konkurens Google jóval fiatalabb fejlesztésű Bardja máris 26, az OpenAI ChatGPT-je pedig legkevesebb 85 nyelven elboldogul. Óriási a szakadék ez, amit mindenképpen át kell hidalni a Vision Pro átütő sikeréhez. Ezzel tisztában van az Apple is, de egyelőre nem világos, hogy milyen nyelvi modellen vagy generatív AI-n dolgozik, és erről mikor fog részletes tájékoztatást adni. A Bloomberg szerint egy felokosított Siriben gondolkodnak, de a MacRumors nem tartja valószínűnek, hogy 2024-ben már elő is állnak vele: Ming-Chi Kuo Apple elemzőre hivatkozva azt írják: a vállalat AI szempontból jelentős lemaradásba került a versenytársakhoz képest.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!