Százezrek menekültek a várható izraeli támadás elől a déli nagyváros, Khan Younis felé. A kórházban már csak napi három deci vizet tudnak adni a betegeknek.


A Hamász október hetedikei terrortámadása után az izraeli véderő (IDF) megindítja átfogó támadását a szervezetnek otthont adó Gáza városa ellen. Előzőleg, kímélendő a polgári lakosságot, felszólítottak mindenkit, hogy távozzanak a városból és meneküljenek dél felé. A Hamász ezt megpróbálta megtiltani, ennek ellenére legalább négyszázezer gázai lakos kelt útnak, és zsúfolódott össze Khan Younis városában.

A BBC Gázában élő tudósítója, Rushdi Abu Alouf feleségével, három gyermekével, kétnapi élelemmel maga is a menekülők között volt, első kézből számolt be a helyzetről.

Miközben százezrek menekültek Khan Younisba északról, bármivel, ami elbírta őket: ha volt üzemanyag, autóval, lóval és szekérrel, de legtöbben gyalog, megérkezésükkor tapasztalniuk kellett, hogy a város nem volt felkészülve arra, hogy lakossága szó szerint egyik napról a másikra megduplázódik.

A Hamász kegyetlen terrortámadását követő inváziótól való rettegés az emberek számára érvénytelenítette a Hamász parancsát, hogy mindenki maradjon a helyén. Azonban Gáza jelenleg minden oldalról blokád alatt áll, el van vágva a világ többi részétől, azaz korlátozottak a lehetőségek, ha menekülni kell. A biztonság Gázában soha nem garantált. A Khan Younisban megjelent gázaiak közül sokuk otthonát már kibombázták, és a teljes bizonytalanságban tengődnek: semmit sem tudnak arról, hogy mi következik most.

A gázai övezet déli részén található város általában 400 000 embernek ad otthont, azonban a lakossága egyik napról a másikra több mint egymillióra nőtt. A szűkös erőforrások gyorsan fogynak. A város mára már kimerült. A hirtelen felduzzadt embertömeg nyomása alatt a dolgok kezdenek szétesni.

Az városi kórház már amúgy is szűkölködik az alapvető dolgokban, de most nemcsak betegeket és sebesülteket fogad be északról, hanem menedékké is vált. Menekültek sorakoznak a folyosókon, miközben az orvosok segíteni próbálnak a bombázások újonnan érkező sebesültjein.

Amióta kívülről nem érkezik víz Gázába, nagy a szűkösség ebben is.

Van, ahol a lakosok fogadják be az újonnan érkezőket. De Khan Younisban már eleve szűkös körülmények között éltek az emberek, akik most kénytelenek azt a keveset is megosztani, amijük van.

Rushdi azt írja:

A tudósító most négy másik emberrel osztozik egy lakáson, két kis hálószobával, minimális személyes tér áll rendelkezésükre. Úgy tartja, még így is a szerencsések közé tartoznak.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!