Szingapúr kormánya nyomkövető okoseszközöket oszt ki az állampolgároknak, hogy nyomon követhesse az esetleges fertőzötteket, így megelőzze az újabb koronavírusos járványhullám kialakulását. Az apró eszközt a táskában, zsebben, csuklón, vagy akár nyakban is lehet hordani, közölte szombaton Vivian Balakrishnan, külügyminiszter. A viselhető, hordozható okoskütyükből 5,7 millió darabot gyárt le Szingapúr kormánya, így minden lakónak jutna egy.

A megoldás előnye, hogy a használathoz nem feltétel okostelefon, így nagyobb rá az esély, hogy hatásosabbnak bizonyul más kontaktkövető rendszereknél, a világ eddigi legszélesebb körű kontaktkövetője lehet. A bluetoothon alapuló TraceTogether app használata például nem volt túl sikeres, mivel az Apple-készülékekkel nem működött jól, ráadásul csak a szingapúriak negyede töltötte le. A hatékony víruskövetéshez legalább a lakosság harmadának kell használnia aktívan egy megoldást.

Ugyan a külügyminiszter hozzátette, hogy az eszközön keresztül helyadatokat nem gyűjtenek a lakosok mozgásáról, több tízezren nyújtottak be petíciót az ötlet ellen. A különféle kontaktkövető alkalmazások használata az adatvédelmi szakértőket is aggasztja, a témáról itt írtunk korábban bővebben:

Kétélű fegyver a koronavírus-járvány lassításának egyik hatékony eszköze

Pandémia vagy privátszféra? Ez itt a kérdés.

(Kiemelt kép: GettyImages)


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!