Minden idők második legnagyobb egyhavi hiánya alakult ki idén júniusban a magyar központi költségvetésben, összesen 785,5 milliárd forint - számol be a Portfolio.hu.

Mivel a megelőző hónapokban is masszív deficitről számolt be a Pénzügyminisztérium a koronavírus-válság hatására, így a félév végére már ötször akkora a deficit, 1837 milliárd forint, mint amit eredetileg a kormány az egész évre tervezett.

Később egyébként az éves prognózist 1890 milliárdra változtatták. 2020 júniusában a központi alrendszer 785,5 milliárd forintos hiánnyal zárt, miközben egy éve júniusban 213,6 milliárd forintos volt a deficit – közölte ma a Pénzügyminisztérium.

Ha az év minden hónapjának deficit adait nézzük vissza, akkor is mindössze egyszer volt ennél nagyobb a hiány: 2016 decemberében, amikor 907,6 milliárd volt a deficit.

A lap megjegyzi, hogy nagy különbség a múltbeli rekordokhoz képest, hogy míg a két említett korábbi hiánynál a megelőző hónapban rendre 2 milliárdos többlet, illetve 90,9 milliárdos deficit alakult ki, most viszont már a járvány kezdete óta masszív deficit adatokat közöl a tárca: márciusra 577 milliárdosat, amit aztán áprilisban követett egy pluszos hónap (104,5 milliárd), majd májusban egy 324 milliárdos deficit következett.

hirdetés

Az idén március-június közötti időszak tehát valószínűleg a magyar gazdaságtörténet egyik legnagyobb deficitidőszakaként vonul majd be a történelemkönyvekbe.


hirdetés