A legtöbb pénzt a Mathias Corvinus Collegiumnál fizették ki az alapítvány vezetőinek, összesen 262 millió forintot. Két olyan vagyonkezelő alapítvány van, ahol a kurátorok és az fb-tagok sem veszik fel a pénzt.


Összesen több mint 3,1 milliárd forint tiszteletdíjat vettek fel tavaly a közérdekű vagyonkezelő alapítványok vezetői - írja a 24.hu az alapítványok éves beszámolói alapján..

A kormány összesen 35 vagyonkezelő alapítványt hozott létre az elmúlt években. Minden alapítványban öt kurátor és három felügyelőbizottsági tag van, így átlagosan közel egymillió forintos tiszteletdíjban részesülhetett az összesen 280 vezető.

Az egyetemi alapítványok közül 184,4 millió forinttal a Testnevelési Egyetem volt a legjobban fizető hely, ahol a kuratóriumi tagok 2,4 milliót vehettek fel átlagosan havonta, az fb-tagok pedig 1,1 millió forintot.

A beszámolók szerint a legtöbb pénzt főigazgatóként Schmidt Mária kapta a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásért Alapítványtól, tavaly összesen 54,9 millió forintot kapott, ami havi bontásban 4,6 millió forint.

Csepreghy Nándor, az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára összesen 35,4 millió forintos tiszteletdíjban részesült a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítványtól, amit Áder János alapított még köztársasági elnökként és tavaly vált közérdekű vagyonkezelő alapítvánnyá.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!