Milliós bírságot kapott a TV2 és az RTL Klub is. A TV2 Média Csoportra állampolgári bejelentés alapján 4,5 millió forintos bírságot szabott a Médiatanács, amiért júniusban A viszkis című filmet és annak előzeteseit több alkalommal is nem megfelelő, 12-es korhatár-besorolás mellett és nem az előírt időben mutatta be.


A filmet kizárólag 16-os karikával, este 21 és hajnali 5 óra között sugározhatta volna a csatorna, mivel hősei erőszakosan viselkednek, céljaik eléréséhez törvénytelen módszereket alkalmaznak, ez a magatartásminta pedig negatívan befolyásolhatja az érintett korosztály formálódó értékrendszerét. Emellett a megjelenített erőszak és trágár nyelvezet módja, mértéke meghaladja azt a szintet, amelyet a védendő korosztály legfiatalabb tagjai, a 12-13 évesek, képesek lennének feldolgozni, emiatt a film félelmet és szorongást válthatott ki belőlük.

Az RTL Magyarországra, szintén állampolgári bejelentés alapján, 1,45 millió forint bírságot szabtak, szabálytalan termékmegjelenítés és a támogatás szabályainak megsértése miatt. Az igazi nő című műsor négy különböző áprilisi adásában a szereplők többször is felhívták a figyelmet arra, hogy egy bizonyos ételízesítő márka termékeinek minősége kiváló, és hogy azok megvásárlásával a nézők jól járnak. A termékmegjelenítés a Médiatanács szerint csak akkor jogszerű, ha a termék dramaturgiailag illeszkedik a műsorszámba és szervesen kapcsolódik a tartalmához, de a bemutatás nem ösztönözhet vásárlásra vagy szolgáltatás igénybevételére, ugyanis a közvetlen népszerűsítés már a reklámok eleme. Ezen felül az ismertetés nem adhat indokolatlan hangsúlyt a megjelenített termékeknek, közölték.

(Media1)

Kiemelt kép: Intercom


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!