A tévés ismétlési jogdíjakat is megrövidítené Semjén Zsolt médiaszabályozást átíró törvényjavaslata, ezzel millióktól esnének el a magyar színészek. A miniszterelnök-helyettes ugyanis úgy véli, hogy túl sok jogdíjat kapnak a tévében újra levetített produkciók után.

A máig érvényben lévő, 1986-as szabályozás szerint minden magyar televízió által készített műsorban vagy rádiófelvételben való szereplés után jogdíj jár az ismétlések után is. Ha a mostani javaslatot elfogadják, akkor ettől az ismétlési díjtól esnének el a művészek - írta a hvg.hu.

Ezeket a jogdíjakat az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) szedi be, és évente fizeti meg a művészeknek (köztük a szinkronszínészeknek is).

Az egyik legtöbbet ismételt magyar sorozat, a Szomszédok egyik színésze, Nemcsák Károly a BrandTrendnek a hír kapcsán azt mondta, hogy

"Tudatosítani szeretném mindenkiben, hogy

ezek az ismétlések komoly hasznot hoznak a mai napig is a tévétársaságoknak. Ezekért a műsoridőkért ismétlési jogdíjként a töredékösszegét fizetik ki annak, mintha ugyanennyi új műsort gyártanának.

Az ismétlési jogdíj évtizedek óta jól működik. Rendkívül fontosnak és eredményesnek tartom az EJI tevékenységét a televíziós ismétlési jogdíjak kezelésében."

Az EJI adatai szerint

2018-ban 4910 tévéműsor után 330 millió forint jogdíjat fizettek ki 9200 előadóművésznek. Egy művész átlag kb. 36 ezer forintot kapott. A legmagasabb jogdíj 2,7 millió forint volt, a 10 legtöbbször ismételt filmben szereplők pedig összesen 16 millió forintot kaptak.

Ha a rendelkezést elfogadják, akkor az újonnan készült műsorokra fog vonatkozni az új szabály, míg a régiekre továbbra is fizetni kell a jogdíjakat - írta a hvg.hu. A terv ellen tiltakozó művészek szerint kb. 150 millió forinttól esnének el, ha nem kaphatnának pénzt a jövőben készülő produkciók ismétlése után.

Gyimesi László, az EJI elnöke szerint az elképzelés azért is érthetetlen, mert az összeg nem olyan nagy, ha az MTVA teljes, nyolcvanmilliárdos költségvetéséhez viszonyítják. Az ismétlések utáni jogdíj percenként 700 forint volt tavaly, egy kb. 40 perces műsorért így 27.800 forintnyi jogdíj járt. Az elnök szerint a törvénymódosítás 99 százalékban a magyar művészeket érintené - írta a Népszava.