Tavaly nyárig időben jöttek a fizetések, aztán ősszel már kezdett csúszni a bér, de jellemzően pár hét alatt rendeződtek a dolgok, az idén azonban súlyosbodott a helyzet - mondták annak a cégnek a volt, illetve jelenlegi dolgozói a 24.hu-nak, amelyiknél a NAV két hete razziát tartott, majd előzetes letartóztatásba helyezték a cégcsoport fő irányítóját, Bajáki Edét és három társát. A gyanú bűnszervezetben való részvétel. Több olyan emberrel is beszéltünk, akinek 1-2 havi bérrel tartozott a Hírös-Vitál Zrt.


Annak ellenére is adós a vállalat, hogy az érintettek beszámolója szerint a minimálbérhez közeli fizetést kaptak. Odáig fajult a helyzet, hogy augusztus elején több dolgozó letette a munkát, mert még a júniusi bérét sem kapta meg. Azt mondták, ők addig nem dolgoznak, amíg nem fizetik ki őket.

Pedig erre most biztosan nem jók az esélyek, mivel a NAV bűnügyi zár alá vett lényegében mindent a cégnél, zárolta a bankszámlát is.

A cég irodavezetője, illetve HR-vezetője lapunknak azt állította, nem küldtek el alkalmazottakat, a még ott maradt fizikai dolgozókat kényszerszabadságra küldték. Azt viszont nem tudta megmondani, meddig lesznek szabadságon a még kitartó munkavállalók.

Az előzetes letartóztatásban levő Bajáki az ügyvédjén keresztül üzent. Fekete Csaba azt mondta, a cégvezető azon dolgozik, hogy az az érték, amely felépült a Kecskeméttől pár kilométerre levő kerekegyházi telepen, ne vesszen el.

Bajáki nem ismeri el bűnösségét, de feltett szándéka, hogy ne jusson ebek harmincadjára az az érték, amiért ő 20 évet dolgozott, és amennyiben bebizonyosodik, hogy valakinek kárt okozott, akkor ő még talán előre is menne, kártalanítani mindenkit - nyilatkozta lapunknak az ügyvéd. Ez a szándék, állította az ügyvéd, kiterjed a dolgozóknak való tartozás rendezésére is.

Az ügyészség több mint egymilliárd forintos károkozással vádolja Bajákiékat. Vagyis az üzletembernek legalább egymilliárd forintot elő kell húznia valahonnan, hogy az ügyészség által számon tartott kárt megtérítse, miközben, ugye, az információk szerint az elmúlt hónapokban a minimálbér körüli fizetéseket sem fizették ki.

Pedig a cég három éve bő 7 milliárd forintos állami támogatást nyert el, ehhez társult még valamekkora összeg a piarista rendhez köthető kockázatitőke-alaptól. A terv Magyarország egyik legnagyobb gyümölcs- és zöldségfeldolgozójának megépítése és működtetése volt. Aztán Bajáki vitába keveredett a csarnokokat építő vállalattal, több mint másfél milliárd forintot követel a Hírös-Vitálon a Verbau Kft. Az idén pedig két kínos ügy került elő: a Hírös ásványvíz veszélyes baktériumot tartalmazott, véradóknak is osztottak az ásványvízből, miután erről beszámoltunk, a kormányhivatal leállíttatta a gyártást. A cégcsoport másik tagja, a Gladiolus Kft. pedig hatástalan kézfertőtlenítőket terített szerte az országban - miután erről is írtunk, a kormányhivatal, a tisztiorvos betiltotta a szert.

Kiemelt kép: Mohos Márton /24.hu


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!