A 20 milliárd eurós keret egy részét az Ökotárs Alapítvány oszthatja majd szét a nonprofit szervezetek között.


Milliárdokkkal támogat magyar civil szervezeteket az Európai Bizottság úgy, hogy a kormánynak nem lesz beleszólása abba, kik kaphatják ezeket az összegeket. A testülettől kapott pénzt az Ökotárs Alapítvány – amelyet egyszer már kipécézett magának a kormány, és az ő szerepükre hivatkozva a kormány milliárdokról mondott le – másfél milliárd forintot oszthat szét a civilek között - írja a hvg.hu.

Mint ismert, tavaly a kormány döntött úgy, hogy inkább nem kell a Norvég Alap 77 milliárd forintos támogatása, mert nem ők dönthettek arról, hogy mely szervezetek kezelhetik a civileknek járó pénzt (a 77 milliárd kb. 10 százalékát), hanem a pályázaton nyert Ökotárs Alapítvány. Akkor úgy indokolt a Miniszterelnökség, hogy „a hét pályázóból Magyarország a Soros György által támogatott Ökotárson kívül bárkit hajlandó volt elfogadni, Norvégia viszont ragaszkodott a Soros-szervezethez, és olyan nemzetközileg is elismert pályázókat zárt ki, mint például a Magyar Vöröskereszt”. Végül a norvégok nem adtak pénzt a kialakult helyzet miatt. Az Európai Bizottság segítségével viszont most jelentős pénzekhez juthatnak a magyar nonprofit szervezetek.

„A Bizottság a következő két évben erre szolgáló körülbelül 50 millió eurós (20 milliárd forintos) keretéből már most biztos, hogy

– tudta meg a hvg.hu.

A magyar kormány pedig nem szólhat bele abba, hogy mely nonprofit szervezetek és milyen célokra kapják a támogatásokat.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!