Annak idején a Fővárosi Vízművek kétmilliós várost látott el. Az emberek egy része kiköltözött az agglomerációba, most utánuk megy a víz is Budapestről.

Jó egy évvel ezelőtt nemcsak a kánikula robbant ránk, hanem szokatlanul hosszú szárazság is. Ennek a kettőnek a kombinációja tartós és terjedő vízhiányhoz vezetett, eleinte csak a pilisi agglomerációban, de ahogy nem szűnt a szárazság, az északkeleti aglomerációban, Gödöllőn és Veresegyházán is vízkorlátozásokat kellett bevezetni.A legsúlyosabb helyzet Solymáron alakult ki, aminek nemcsak a városból kiköltöző lakosság száma, azaz az igények megugrása volt az oka, de Solymár földrajzi elhelyezkedése:

Így történhetett, hogy míg máshol csak korlátozásokat kellett elrendelni, a solymáriak egy része heteken keresztül lajtoskocsiból kapta a vizet, egy ponton a hadsereg segítségét is kénytelenek voltak kérni.

Egy év sok idő. Kíváncsi voltam, levontak-e tanulságot a solymáriak, változott-e valami.

A solymári polgármester, dr. Szente Kálmán szerint a tavalyi extrém vízhiány volt, amikor a Dunamenti Regionális Vízmű (DMRV) már nem tudott solymárig elég vizet juttatni, hiszen Solymár fekszik a szentendrei bázistól a legtávolabb, ahogy Szente Kálmán mondta, „mi vagyunk a cső végén tulajdonképpen”. A tavalyi tapasztalatok után végleges, tartósabb megoldást kerestek. Emlékezetes, hogy már tavaly is teljes mellszélességgel exponálta magát a térség országgyűlési képviselője, Menczer Tamás, talán az ő közbenjárásának is köszönhető, hogy egy töltővezetéket építenek a főváros és Solymár között.

Szente polgármester szerint van is erre kapacitás, hiszen

így hát fővárosi vízműnél bőségesen van víz megvan a kapacitás az agglomerációban fellépő vízhiány megoldásához.

A vezeték jelenleg is épül, és Solymár pesthidegkúti oldalán lesz rákapcsolva a Fővárosi Vízmű hálózatára, felmegy egészen a legnagyobb solymári tározó medencéig, így közvetlenül tudják fővárosi vízzel tölteni a solymári medencéket. A beruházás a vége felé jár, az az ág, amit a DMRV épít, az már Solymár határában van, a másik fele, amit a Fővárosi Vízmű épít, az pedig közeledik Solymárhoz. Ha valaki mostanában a Hidegkúti úton közlekedett, talán találkozott is az építkezés okozta torlódással.

Ez a megoldás azonban idén még nem jelent enyhülést. Mivel az építkezés még nem ért véget, de a kánikula már itt van,

Azaz a lakosság önmérsékletét kérik, és amennyiben a DMRV jelzi, hogy kritikus a helyzet a tárolók szintjénél, végső soron a hadseregnek kell segíteni, az ellátási zavarok megoldására.

Reményre ad okot, hogy most bár a hőség megérkezett, rendszeresek az esők, tehát az a nagy szárazság, ami tavaly volt, nem várható. A polgármester bizakodó, szerinte idén nem ismétlődik meg a tavalyi rendkívüli helyzet.

És, hogy mikortól lesz hadrafogható a töltővezeték? Szente Kálmán így fogalmaz:

Viszont a polgármester számításai szerint augusztusban már általában nem várható nagy vízhiány, mert akkor az emberek többsége szabadságra megy, és a vízfelhasználás is ennek megfelelően csökken. Ami némiképp árnyalja a képet, az az, hogy Solymár jómódú település a budai agglomerációban, elég sokan építettek már ki automata öntözőrendszereket, azaz a vízfogyasztás csökkenése talán nem lesz egyenesen arányos az elutazók számával..

Kérdésemre az is kiderült, hogy az elszámolással sem lesz nagy vita, ugyanis bevett gyakorlat a szolgáltatók között a víz adása-vétele. Solymár-Budapest főváros határánál épül egy átadópont, tulajdonképpen nagy akna, ahol a vízmérő berendezés működik majd.

Egyelőre 10 m³/óra a szerződött mennyiség, a polgármester szerint tavaly ennyi volt az a vízmennyiség, amit járművön szállítottak a lakosságnak.

Ez megoldódni látszik, azonban, ami még sokáig gondot okozhat, az az elöregedett hálózat. Solymáron sok helyen még ősrégi azbeszt-cement csövek vannak, amelyek egyre gyakrabban törnek el, az ilyen csőtörések miatt szinte megszokottak a kisebb-nagyobb üzemzavarok a városban.

Amiben viszont önellátó Solymár, az a szennyvízkezelés. A községnek korszerű szennyvíztelepe van, a szennyvízhálózatokat lakossági összefogással építették. A gond az állami szolgáltatóval van, a DMRV-vel, „ott sok-sok-sok éves évtizedes a lemaradás” Szente Kálmán polgármester szerint.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!