A diplomáciai protokoll szerint teljesen szokatlan lépés volt ez a miniszterelnöktől, az általánosan elfogadott etikett szerint ezzel alacsonyabb rangúnak ismerte el magát.


Ahogy arról kedden beszámoltunk, Pekingben találkozott Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin. A megbeszélést – amin Orbán tett néhány furcsa mozdulatotélesen elítélte David Pressman az USA budapesti nagykövete. Orbán egyébként a találkozón – megfelelve az orosz állami propagandának – „katonai műveletnek” nevezte az orosz-ukrán háborút.

Most Gulyás Balázs és a Gulyáságyú csatorna egy újabb érdekes felvételre bukkant a találkozó kapcsán. Azon a magyar és az orosz delegáció tagjainak érkezését mutatták be.

A felvételen jól látható, hogy

Ez a diplomáciában szokatlan gesztus, ráadásul a protokoll szerint sem indokolt. A diplomáciai érintkezések szigorú szabályai szerint ez azt jelenti, hogy a magyar miniszterelnök alacsonyabb rangú, mint az orosz külügyminiszter – írja a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tankönyvére hivatkozva az RTL.

A protokoll kimondja, hogy üdvözlésnél meghajolni csak a pápa és uralkodók (császárok, királyok) iránti tisztelet jegyéül kell. Az etikett szerint a kézfogást minden esetben a magasabb rangú kezdeményezi. Azaz Orbán Viktornak mint miniszterelnöknek kellett volna nyújtania a kezét a külügyminiszter Lavrov felé. Vlagyimir Putyin elnök egyébként így üdvözölte Szijjártó Péter magyar külügyminisztert.

A keddi találkozóról a Gulyáságyú Média feliratozott videót tett közzé a YouTube-on, ennek elején teljes egészében megtekinthető Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin érkezése is:


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!