A Puncs.hu körüli botrányok (előzmények ITT és ITT) vagy a Tindert hűtlenkedésre használók miatt időről időre fellángol a vita arról, hogy mi számít megcsalásnak, és miért kezdenek szexuális viszonyba az emberek a párjuk háta mögött.

Mi is arra kerestük a választ, mikor mondható, hogy valaki hűtlen a párjához, és milyen cselekedet számít megcsalásnak.

"A hűség, hűtlenség témája egyidős az emberiséggel, mert emberi érzelmekkel, viselkedéssel kapcsolatos. Ki-ki neveltetése, vérmérséklete szerint ad választ a kérdésre, akár érintett, akár nem. (...) A megcsalás összetett dolog, lehet egy testi viszonyt nem megcsalásnak tekinteni, mert 'csak szex volt', de lehet, hogy fizikailag sosem következik be, de érzelmileg máshoz köti az embert, nem ahhoz aki mellette él, érzelmileg eltávolodik a másiktól - ez mégis megcsalás" - írja Rolyák Gyöngyi pszichológus.

A legszigorúbb meghatározások egyikét a Bibliában olvashatjuk

A Szentírásban Máté evangéliumában Jézus azt mondja, hivatkozva a tízparancsolatra: „Hallottátok, hogy megmondatott: Ne paráználkodj! Én pedig azt mondom nektek: aki kívánsággal tekint egy asszonyra, már paráznaságot követett el vele szívében.”

Bibliai alapokon állva a hívők egy része úgy gondolja: a paráznaság az, amikor két nem házas (csak mondjuk házasság nélkül együtt élő vagy párkapcsolatban lévő vagy éppen egymásnak vadidegen vadidegen) személy létesít egymással nemi kapcsolatot. Ez bűn, mert Isten a szexualitást csak házasoknak engedélyezi, számukra él az örömszerzésnek ez a formája.

E gondolat mentén minden szexre irányuló aktus, ami a hivatalosan kötött házasság szövetségén kívül történik, már az paráznaság és bűn, akkor is, ha pettingről van szó, akkor is, ha nem élveznek el azok, akik ezt csinálják, sőt, már az is bűn, ha a hűtlenkedés gondolata befészkeli magát valakinek a lelkébe.

megcsalas1

Házasságon, kapcsolaton kívüli kitekintés=megcsalás

Sokan úgy vélik, a házastárs háta mögött vagy tudtával külső, szexuális kapcsolat létesítése, szeretői viszony fenntartása a megcsalás. És nem csak a házasságból/kapcsolatból kikacsintó fél a megcsaló, a bűnös, hanem az is, aki viszonyt kezd vagy viszonyba keveredik házas vagy kapcsolatban élő nővel/férfival.

Egy negyvenes férfi szerint csak az tekinthető megcsalásnak, ha ismétlődően megtörténik a nemi aktus: „Az a megcsalás, ha viszonyt folytat a párom valakivel. Mondjuk egy egyszeri szex az csak félrelépés, de ha folytatódik, az már megcsalás. A flört vagy az, ha részegen elcsattan egy csók, az nem komoly vagy megbocsáthatatlan történet. Múltkor olvastam egy prostituáltról, akihez azért mennek a vendégek, mert otthon nem kapnak szexet, nem kapnak semmit. A férfiak nem mindig akarják megcsalni a párjukat, csak így jön össze.”

megcsalas3

Már a mással való csókolózás is megcsalásnak számít?

Igen, természetesen több nő és férfi is hangot adott ennek a körkérdésünkre válaszolva. És nem csak a mással (nem a partnerrel) való ölelkezést, gyengéd simogatást is hűtlenkedésnek veszik.

De van, aki szerint már az is megcsalás, ha a szerelme/férje/párja szemez valakivel. Ez ugyanis sokak szerint érzelmi hűtlenségnek számít.

Ismerkedős oldalakon való szörfölés vagy chatelés más lányokkal/fiúkkal

Elég sokan vélekednek úgy, hogy ha valaki állandó párkapcsolatban van, illetve házas, akkor ne regisztráljon ismerkedős oldalakra, ha van regisztrációja, törölje a profilját. Ne menjen fel a Puncsra, a Viszonyra, a Tinderre vagy bármilyen más oldalra.

Az egyik interjúalanyunk erről ezt mondta: „Elég rosszul esett, amikor kiderült, hogy a barátom regisztrált ilyen ismerkedős appban, teljesen véletlenül jöttem rá, amikor otthon hagyta a telefonját, bejelentkezve maradt, az csipogott és ránéztem, mi az. A legjobban az esett rosszul, hogy egy hónappal előtte vallott szerelmet. Ez olyan fokú kegyetlenség szerintem, amit nem lehet tolerálni. Minek volt velem, mire volt jó a szerelmi vallomás, a vacsora, a romantikus randi és a többi, ha közben meg félre akart lépni?”

megcsalas2

Mit mond a megcsalásról pszichológia?

Baktay Zelka és Baktay Miklós párkapcsolati terapeuta szerint: "pszichológiai értelemben a megcsalás sokkal tágabb jelentésű, mint szex egy harmadik személlyel. Megcsalás az is, ha valakit előbbre vesznek a párkapcsolat gondoskodás dimenziójában. Pl. ha a párunk túlságosan rákattan a gyerekre, vagy egy beteg ápolására. Hiába magasztosabb dolgok ezek, mint a szex, a párkapcsolati hatás ugyanaz. Megcsalás a párkapcsolat megélhetési dimenziójában, ha párunk mással jobb és hatékonyabb együttműködést épít ki ezen a téren. Például az apjával beszéli meg a család anyagi helyzetét, majd együtt hoznak döntést, csak a kész helyzetről értesítve minket. Megcsalás a párkapcsolat társas dimenziójában, ha párunk mással sokkal szívesebben tölti idejét, beszélget, mint velünk. Hiába csak 'lelki' kapcsolat, léket jelent a párkapcsolat hajóján."

Ha más definíciót keresünk a hűtlenségre, akkor megcsalásnak azt tekintjük, amit – természetesen egészséges határok között és egészséges kapcsolatban – a párunk annak érez. (Mit jelent itt az egészséges határ és kapcsolat? Azt, hogy a kapcsolatban lévők egyike sem bántalmazó, teljes uralomra és leigázásra törekvő, extrém módon féltékeny ember, aki mindenben, akár még a munkatársakkal való beszélgetésben is a hűtlenség jelét látja.)



ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!