A 11 és 24 év közötti fiatalok szerint már az ő életükben elérheti a globális felmelegedés a 3 Celsius-fokot, ami ellen semmit nem tesznek a kormányok.


Magyarország egyike annak a 32 országnak, mellyel szemben szerdán portugál fiatalok egy csoportja bírósági eljárást indít az Emberi Jogok Európai Bíróságán. A strasbourgi bíróság nagytermében azzal érvelnek majd, hogy a nemzetek globális felmelegedés elleni politikája nem megfelelő, és sérti az emberi jogokat, írja a The Guardian.

Hazánkkal együtt az eljárásban érintett lesz az Európai Unió mind a 27 tagállama, valamint Norvégia, Oroszország, Svájc, az Egyesült Királyság és Törökország is.

A 11 és 24 év közötti portugál fiatalokat a 2017-es, Leiria régióban pusztító erdőtüzek során szerzett tapasztalatok késztették cselekvésre. Az erdőtűz 66 ember halálát okozta és 20 ezer hektárnyi erdő égett porig. Érvelésük szerint az érintett 32 európai nemzetnek a globális felmelegedés kezelésére irányuló fellépése nem megfelelő és sérti emberi jogokat.

Céljaik eléréséhez több mint 100 ezer fontot (44,7 millió forintot) gyűjtöttek eddig közösségi finanszírozásból. Azt remélik, hogy sikerülhet az országokat a kibocsátás-csökkentés gyors fokozására kényszeríteni, ami történelmi mérföldkő lenne az éghajlatvédelmi peres eljárásokban.

Ügyvédeik bizonyítékokat fognak bemutatni arra vonatkozóan, hogy az érintett európai országok jelenlegi hozzáállása miatt a globális felmelegedés már a fiatalok életében elérheti a 3 Celsius-fokot. Ha ez bekövetkezik, akkor a mostaninál is szélsőségesebb, akár egy hónapig tartó hőhullámok is lehetnek, miközben álláspontjuk szerint a kormányoknak világszerte megvan a lehetőségük arra, hogy tegyenek ez ellen.

Az ügyet szerdán egész napos meghallgatás keretében fogják tárgyalni 17 bíró előtt.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!