Az anya halálra rémült, amikor a telefonban meghallotta a lánya hangját, amint sikoltozva segítséget kér. Bedőlt a trükknek, de az amerikai rendőrség leleplezte az átverést.


Csalók mesterséges intelligencia segítségével lemásolták egy tinédzser hangját, és elhitették az anyjával, hogy az éppen sítáborban lévő lányát elrabolták. Váltságdíjat követeltek a családtól, de a rendőrség időben közbelépett.

Az arizonai Scottsdale-ben élő Jennifer DeStefano januárban kapott egy telefonhívást, és a vonal másik végén 15 éves lánya, Brianne hangját hallotta, amint sikoltozva segítséget kér, mert mexikói emberkereskedők fogságába került.

DeStefano nagyon megijedt, és mivel lánya korábban síelni ment, rögtön elhitte, hogy valóban elrabolták Brianne-t, akinek a telefonban hallott hangja is teljes mértékben valósághűnek tűnt számára.

„Abban a pillanatban remegni kezdtem. Miközben a telefonban ezt hallottam a lányom hangján: »Segíts, anya! Kérlek, segíts!«, rögtön azon kezdtem gondolkodni, hogyan tudok összeszedni ekkora összeget, hogy elengedjék Brianne-t” – emlékezett vissza az arizonai nő. Hozzátette, az „emberrabló” később már beérte volna 500 ezer dolláros (mintegy 175 millió forintos) váltságdíjjal is.

DeStefano nem merte értesíteni a rendőrséget, mert félt az „emberrabló” retorziójától, azonban egyik ismerőse megtette ezt helyette.

Az amerikai rendőrség az esettel kapcsolatban közölte, a csalók akár már egy rövid hangminta alapján bárki hangját „klónozhatják” a mesterséges intelligencia segítségével, és a végeredmény még a családtagokat is becsaphatja.

Forrás: Unilad


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!