A M1 műsorában vázolta Magyarország koronavírus-kilátásait Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora. A beszélgetést a Portfolio szemlézte, eszerint Merkely a kormány által bejelentett, szerdától hatályos szigorítások kapcsán elmondta:


reméljük, hogy több, mint 60 százalékkal csökkentik az emberek közötti kapcsolatokat.

Emlékeztetett, hogy a márciusi lezárásoknál ez bő 90 százalékos volt, és ha most az ennél kisebb arányszám sikerül, akkor az már le tudja lassítani a járványt. A maszkhasználat kiterjesztése szintén segíti a járvány fékezését.

Hozzátette: nagyjából 10 nap az az idő, ami alatt egy ilyen fertőzés tünetei kifejlődnek és ennek következtében a napi új fertőzéses esetszámok csökkenése "nagyjából 2 hét múlva figyelhető meg, tehát könnyen lehetséges, hogy a számok akár még emelkedhetnek is, de ez még a korábbi kontaktálásnak az eredménye lenne". A napi esetszámok stagnálása "már mindenképpen eredmény lenne".

A műsor végén Merkely rámutatott: kétféleképpen lehet védettséget szerezni a koronavírussal szemben: ha valaki átesik rajta, vagy vakcinával. Ha a kettő együtt eléri a lakosság 60 százalékát, akkor vége a járványnak. A vakcinációt illetően Európában április-májusra lehet egy olyan átoltottsági szintet elérni, aminek már eredménye lesz és nincs jele annak, hogy rövid úton megszűnne a védettség - tette hozzá.

Koronavírus - Még több hír a témában

Kiemelt kép: Mohos Márton/24.hu


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!