Az egy hónappal korábbi 281 ezer után április végén már 330 ezer regisztrált munkakereső volt Magyarországon. Ez több mint kétszer annyi, mint ahányan az év hasonló időszakában tavaly voltak munkanélküliek (155 ezer fő) az országban.

Az operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján Bodó Sándor ismertette, hogy eddig 7200 vállalkozás adott be pályázatot a bértámogatási programra, több mint 95 ezer embernek tudtak segíteni abban, hogy megmaradjon a munkahelye. A beszámolóból kiderült, hogy dolgozónként átlagosan 167 ezer forint támogatást tudnak biztosítani a három hónapos támogatási időszak alatt.

A foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár közölte, hogy a regisztrált álláskeresők száma 330 ezer volt április végén. Ezért „haladni kell tovább” a munkahely-teremtésben. Emlékeztetett: a 80 milliárd forintos munkahely-teremtő bértámogatási program érdemben segíti a regisztrált álláskeresők munkába állását. Az összegből több mint 70 ezer álláskeresőt tudnak majd segíteni.

A HVG közben azt írja, hogy a koronavírus miatti vészhelyzet bejelentése után elbocsátási hullám kezdődött az országban. Idén márciusban még csak 281 ezer volt a nyilvántartott munkanélküliek száma, április közepén viszont már 320 ezer, a következő két hétben pedig további 10 ezer ember veszítette el az állását.

hirdetés

A márciusi adatok szerint a munkanélküliek közel fele egy fillér támogatást sem kap az államtól, közülük akkor csak 151,2 ezer álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra.

Egy évvel korábban az év hasonló időszakában csupán 155 ezer álláskeresőt tartott számon a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), szemben a mostani 330 ezer munkanélkülivel szemben.


hirdetés