Így akarják területhez juttatni a kínai elektromosbusz gyárat. Ha nem megy szépszerével, kisajátítás lesz az eljárás vége, mert a beruházás „nemzetgazdasági szempontból kiemelt”.


Hektáronként 4 millió forint körüli összeget kínál a szegedi önkormányzat azoknak a gazdáknak, akiknek a földjére szükség lenne egy kínai gyár megépítéséhez. Azonban a földek ennél jóval többet érnek, az ennél gyengébb minőségű győrszentiváni földekért hasonló kisajátítási eljárás során négyszer ennyit fizetett az ottani önkormányzat.

Aki érti, mit jelent,

Azonban a megegyezés távolabb van, mint valaha: az erő pozíciójában levő önkormányzat olyan alacsony árat nevezett meg a földekért, amely nem tekinthető komoly ajánlattételnek.

Botka László, Szeged ellenzéki, korábban szocialista polgármestere azt állította a G7-nek, hogy nem akkumulátorgyár készül, azonban a 24.hu úgy értesült, hogy mégis lehet akkumulátorgyártás is az ipari területen, mivel az ott gyártandó járművekbe szánt akkumulátorokat helyben állítanák elő.

A földtulajdonosoknak 30 napon belül kell válaszolniuk, hogy elfogadják-e az ajánlatot, azután megindulhat a kisajátítás, azaz kifizetik a megajánlott árat, ami bár a bíróságon vitatható, de a föld mindenképpen a vevőé lesz. A 24.hu úgy tudja, hogy a többség várhatóan perre megy.

Ahogy egy gazda fogalmazott:

A helyzet legnagyobb buktatója azonban az, hogy egy sikeres perhez szakértői véleményekre lenne szükség, de ahogy a 24.hu újságírüja fogalmaz: „kérdés, van-e olyan szakértő, aki szembe megy az állam vagy az önkormányzat akaratával.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!