Karsai Dániel szerint „az életvégi döntések meghozatalának teljes magyarországi tilalma” alapvető emberi jogait sérti. Az ALS – Stephen Hawking legendás fizikus is ilyen betegségben szenvedett – halálos kimenetelű izomsorvadásos betegség.


POSZT MORTEM – Hogyan kell (jól) meghalni? címmel írt megrázó bejegyzést a 46 éves ügyvéd, alkotmányjogász, akinél tavaly diagnosztizáltak ALS-t.

„Dr. Karsai Dániel András vagyok, 46 éves, ügyvéd, alkotmányjogász. Valamint halálos beteg. 2022 augusztusában ALS-t diagnosztizáltak nálam. Az ALS – Stephen Hawking legendás fizikus is ilyen betegségben szenvedett – úgynevezett moto-neuron betegség.

- így indította Facebook-posztját Karsai Dániel alkotmányjogász, aki úgy döntött, a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul, ahol helyt is adtak a sürgősség iránti kérelmének, és az ügyben 2023. november 28-án nyilvános tárgyalást tartanak.

Karsai leírta azt is, hogy az ALS rendkívül megalázó, az önállóságtól egyre jobban megfosztó élethelyzetbe sodor. A betegség utolsó szakasza gyakorlatilag vegetatív létezés, bármiféle tudatos aktivitás vagy kommunikáció lehetősége nélkül.

Ebben a helyzetben szilárd meggyőződésem szerint joggal igényelhető, hogy az embernek legyen joga az értelmetlen szenvedés helyett méltósággal befejezni az életét. Magyarországon a hozzám hasonló helyzetben lévő, gyógyíthatatlan kórban szenvedő betegeknek nincs erre lehetősége. Mi több, arra sincs módjuk, hogy ebből a célból külföldre távozzanak és ott fejezzék be emberhez méltón az életüket.

- folytatta bejegyzését az alkotmányjogász.

(via 444.hu)

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!