Kémiai elemzés alá vetették Tutanhamon (időszámítás előtt 1333-1324) vasmeteoritból készített tőrét - írja az IFLScience. A titokzatos tárgyat a fáraó nyughelyében találták meg.

Az eredményekről beszámoló tanulmány alapján a fegyver létrehozásához olyan technikák is kellettek, amelyeket a korabeli Egyiptomban ritkán használtak. Az adatok alátámasztják azt az elméletet, mely szerint a tőrt külföldről kapta az uralkodó nagyapja, III. Amenhotep.

A fegyvert egy kairói múzeumban őrzik. Macui Takafumi, a Csibai Műszaki Egyetem munkatársa és kollégái a helyszínen vizsgálták meg röntgennel a tárgyat, hogy jobban megismerjék összetételét, illetve elkészítésének módját.

Robert Harding Productions / Robert Harding Premium / robertharding via AFP A meteorittőr alul látható.

A csapat a fegyver vas-szulfid tartalma, valamint jellegzetes, úgynevezett Widmanstätten-mintázatú textúrája alapján állapította meg, hogy a tőr alapanyaga az oktahedrit vasmeteoritok közé tartozik. Az, hogy a minta, illetve a troilit nevű vas-szulfid fennmaradt a fegyverben, azt sugallja, hogy alacsony hőmérsékleten kovácsolták. Az aranyozott markolat elemzéséből az is kiderült, hogy mészvakolat felhasználásával hozták létre - az anyagot Egyiptomban csak a későbbi korszakokban ismerték meg.

A szakértők úgy gondolják, hogy a tárgyat külföldön készítették.

Lehetséges, hogy a fegyver a mezopotámiai Mitanni területéről származik. Ez a hipotézis összhangban van az egyik Amarna-levéllel, amely szerint egy aranymarkolatú vastőrt kapott III. Amenhotep Mitanni királyától, miután elvette annak lányát. Az Amarna-levelek olyan, az időszámítás előtti 14. századból származó táblák, melyeket Ahet-Aton romjainál tártak fel.

Könnyen elképzelhető, hogy a tőrt később Tutanhamon örökölte. Azt, hogy a fegyvert földön kívüli nyersanyagból készítették, 2016-ban sikerült igazolni.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!