A nulladik lépés

Tegyük fel, hogy már tudod, milyen környezetben, hol szeretnél lakni, ugyanis az ideális telek kiválasztása is megér egy külön misét. Most onnan indulunk, hogy már kiválasztottad a megfelelő építési telket - remélhetőleg jó szomszédokkal, bekötött közművekkel, stb. -, és már csak a házra kell koncentrálnod.

Ilyenkor a nulladik lépés nem más, mint a költségvetés reális átgondolása. Általánosságban igaz, hogy a szerkezetkész állapot a teljes költségvetésnek körülbelül 35-45 százalékát teszi ki, de ez sok mindentől függhet, ezért fontos az anyagiak okos áttekintése, mielőtt bármihez is hozzáfognánk. A legtöbb ember élete során nem szerez túl sok tapasztalatot építkezéssel, így nem is elvárható, hogy mindennel tisztában legyen. Érdemes tapasztalt szaktanácsadókhoz fordulni: a hazai építőipar folyamatos változásban van, a jogi szabályok útvesztőjében pedig könnyű elveszni. A Wienerberger Mesterház Programja többek között azért jött létre, hogy segítséget, iránymutatást adjon az építkezőknek.

A koncepció

Mielőtt a szakemberek - mármint azok, akiket nem vonsz be a tervezésbe - munkához látnának, tudniuk kell, milyen igényeknek kell megfelelniük. Ha világosak az igények, tiszta a koncepció, akkor nem menet közben derül ki, hogy valami félrecsúszott. Egy építkezésnél mindig akkor érdemes - és olcsó - korrigálni, ha még a tervezőasztalon feltűnik a hiba.

Gondold végig, hogy mekkora családra tervezel: ne csak a jelenben élj, figyelj a jövőre is! Ugyanez igaz akkor, amikor a tervezésnél azt veszed számításba, hogy milyen életstílushoz szeretnéd igazítani az otthonod. Az életed folyamatosan változik, az otthonod viszont sokkal nehezebben.

Az építészeti stílus megtervezése, a külső és belső szerkezeti megoldásokon át, egészen odáig, hogy mikor, milyen dokumentumokat kell beadni a megfelelő helyekre, mind-mind már csak a koncepció megalkotása után következik.

A tudás itt nem csak hatalom, hanem sok-sok pénz is: egy rosszul megválasztott nyílászáró, egy nem elég energiatakarékos megoldás, egy átgondolatlanul kiválasztott falszerkezet hosszú évekre sok bosszúságot okozhat.

Szponzorált tartalom

A Wienerberger Mesterház programja díjmentes segítséget biztosít a tervezéstől a kivitelezés végéig, tehát nem futhatsz bele kellemetlen meglepetésekbe. A programról minden hasznos információ megtalálható itt, azonban érdemes megemlíteni, hogy a vállalat építészmérnökei például ingyen kiszámolják a szükséges anyagmennyiséget falazat, födém és tetőcserép esetén is, legyen szó bármely, a Wienerberger által forgalmazott termékről. A cikk a Wienerberger támogatásával készült.

Kiemelt kép: Getty Images


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!