Fény derülhet arra, hogy miért kérte őszentsége egy kisfiútól, hogy szopogassa a nyelvét. Igaz, sokan még mindig szkeptikusak.


Hatalmas botrányt okozott egy hét elején elterjedt videó, amin a dalai láma egy kisgyerektől azt kéri, hogy puszilja meg a száját és szopogassa a nyelvét. A felvétel nyilvánosságra kerülése után sztárok és közéleti személyiségek fejezték ki szörnyülködésüket, sokan egyenesen pedofilnak tartották a vallási vezetőt.

Ugyanakkor vannak olyanok is, akik védelmükbe vették a 87 éves spirituális vezetőt. Az emigráns tibeti kormány vezetője szerint félreértelmezték Tendzin Gyaco viselkedését és szavait, amit egyáltalán nem vezérelt rossz szándék. Penpa Cering Delhiben újságíróknak nyilatkozva azt is mondta: szerinte az elnyomó kínai rezsim állt a szándékosan félreértelmezhető videó mögött.

Egy tibeti jogvédő Twitter-oldal azt is igyekszik megmagyarázni, honnan származhatott a dalai láma gesztusa, amit félreértelmeztek.

Magyarázatuk szerint Tibetben van egy szokás, ami szerint a nagypapák összeérintik a homlokukat unokáikkal, eközben pedig nem csak kisebb puszit adnak egymás szájára, de apró édességet vagy egy kis darab ételt is adnak szájból szájba. Kiemelik, hogy bár ez furcsának tűnhet más kultúrákban élők számára, de nagyon régi szokás Tibet egyes részein.

Miután átadták az apró falatot a szájukkal, gyakran elhangzik az a mondás, hogy „Rendben, akkor most edd meg a nyelvem!” (Nem pedig „Szopogasd a nyelvem”, ahogyan a dalai láma használta szólást, az oldal szerint hibás angol nyelvtudása miatt.)

Hozzáteszik azt is, hogy a szokás kevésbé ismert Lhásza (Tibet fővárosa) környékén, inkább a Kína Szecsuán tartományához közeli Amdo régióban ismert. Arról is írnak, hogy sokszor derültséget okoz Tendzin Gyaco gyenge angolsága, amit ő maga is előszeretettel használ ki. Állításuk ennek esett most áldozatul a vallási vezető, akinek szavai így félreértésre adhattak okot.

A kommentelők között ugyanakkor nem sokan voltak, akiket a magyarázat meggyőzött. Egyesek szerint a szokás akkor is furcsa, ha egy ősi tibeti hagyományról van szó. Mások ugyan elfogadják, hogy Tibet bizonyos területein ez a mindennapok része, de szerintük a dalai lámának fel kellett volna ismernie, hogy a kisfiú rettenetesen zavarban volt, testbeszédével pedig azt üzente, hogy nagyon nem érzi magát kényelmesen a szituációban.

További érdekesség, hogy a dalai láma azóta már bocsánatot kért, amiért félreértelmezték a gesztusát – ám ezt a tibeti szokást, amivel tisztázhatta volna magát, ekkor ő maga nem említette.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!