Megváltoztatták a mentési protokollt, miután júliusban lesodort egy fán épségben fennakadt siklóernyőst a segítségére küldött katonai helikopter rotorszele, emiatt pedig életét vesztette a sportoló, írja a Népszava.

A siklóernyősök korábban többször kérték, hogy hasonló esetekben vonják be őket a mentésbe, mert alpinistáikkal sokszor biztonságosabb megoldásokra lettek volna képesek.

Szöllösi László hozzátette: a mentési protokoll változásáról nem értesítették őket, ezt valójában csak „tapasztalják”.

"Július eleje óta három olyan esetről tudunk, amikor siklóernyőst fáról kellett menteni. Mindhárom esetben a 112-es segélyhívóra érkezett bejelentés. Ezek után riasztották a szövetségünket is, alpinistáink pedig hamar kiérkeztek a helyszínre és anélkül mentették le társaikat, hogy szükség lett volna a rotorszél miatt kockázatos katonai helikopterek bevetésére"

- mondta a Magyar Szabad Repülők Szövetségének elnökségi tagja.

hirdetés

A repülésbiztonsági szakértő megjegyezte: szerintük az lenne az ideális procedúra, ha hasonló esetekben a helyszínre küldött mentő, rendőr, tűzoltó döntene arról, hogy szükséges-e, a jól képzett civil segítsége, hiszen ők hivatásos szakemberek.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot és a Honvédelmi Minisztérium az ügyben indult vizsgálatokra hivatkozva nem válaszolt arra a lapnak, hogy a tragédia óta változtattak-e a mentési protokollon. Az sem derült ki, hogy milyen eljárással mentenének akkor, ha ma történne egy ugyanolyan ejtőernyős baleset, mint július elején.


hirdetés