Sok autós dühöngve fogadta, hogy megváltozott a forgalmi rend a belvárosban: belső Erzsébetvárosban ugyanis új forgalom csillapított zónát alakítottak ki - számolt be az RTL Híradó.

Az autókat nem tiltották ki, de több utcában megfordították a forgalom irányát, behajtani tilos táblákat tettek ki és parkolóhelyeket számoltak fel kísérleti jelleggel.

Ennek sokan nem örülnek.

"Össze-vissza kell menni, alig van parkolóhely, megállni nagyon nehéz"

- mondta az RTL Híradónak egy sofőr.

hirdetés

A Híradó felvételein látható, hogy nagy káoszt okozott a változás. Mivel több utcában megfordították a forgalom irányát, volt, hogy az autók több irányból próbáltak befordulni ugyanabba a kis utcába. A nagyobb járműveknek viszont nem volt elég helyük a kanyarodáshoz, hosszas manőverek következtek, amik végül dugót okoztak.

A Kazinczy utcából például kitiltották az autókat és sétálóutcává alakították. Máshol kiszélesítették a járdákat, és könnyebb lesz kerékpározni is, jónéhány utcában kétirányú lett a biciklis forgalom.

A kerület polgármesetere szerint viszont csak így lehet élhetőbbé tenni a belvárost.

"Vannak negatív reakciók is, de mégis azt gondolom, hogy a nagy többség az örül annak, mert tudja, hogy ez hosszútávon azt fogja jelenteni, hogy a belső Erzsébetvárosban kevesebb forgalom lesz, ezért biztonságosabb lesz, kicsit jobb lesz a levegő, zöldebb lesz, vissza tudjuk nyerni a közösségi tereket"

- mondta az RTL Híradónak Niedermüller Péter.

A Híradónak nyilatkozó közlekedési szakértő szerint a cél az lenne, hogy akinek nem muszáj, az ne menjen autóval a belvárosba.

Az új forgalmi rend egyelőre három hónapig, vagyis október végéig lesz érvényben. A főváros addig várja a visszajelzéseket. A BKK azt ígéri, hogy csak a tapasztalatok összegzése után vezetnek be végleges változtatásokat, de majd csak jövőre.

Az RTL Híradó riportja:



hirdetés