Körülbelül 358 ezer ember kérdőíve hiányzik a rendszerből, de a KSH eddig egyetlen eljárást sem kezdeményezett.


Eddig egyetlen közigazgatási hatósági eljárás megindítását sem kezdeményeztek a népszámlálást elbliccelőkkel szemben, írja a 24.hu a Központi Statisztikai Hivataltól (KSH) kapott tájékoztatás alapján. A tavaly október 1. és november 28. között tartott magyarországi népszámlálást megelőzően

A lapnak küldött válaszában a KSH azt írta: a hivatal hálás a lakosság közreműködéséért, és egyetlen esetben sem kezdeményezte közigazgatási hatósági eljárás megindítását. Mindemellett a népszámlálás beérkezett kérdőíveinek feldolgozása jelenleg még folyamatban van. Kifejtették, „a KSH célja a népszámláláshoz kapcsolódóan nem a szankcionálás, hanem az volt, hogy a lakossággal együttműködve sikeres cenzust hajtson végre.”

A statisztikai hivatal közölte, hogy

Ez azt jelenti, hogy jelenleg Magyarország népességét körülbelül 9,58 milliósra becsülik, azaz megközelítőleg 358 ezer ember kérdőíve hiányzik a rendszerből. Előfordulhat, hogy sok itthon élő szándékosan nem töltötte ki a kérdőíveket, de akadhatnak köztük szép számmal olyanok is, akik már külföldön élnek.

A portál megemlíti, hogy a KSH idén novemberig még kezdeményezheti közigazgatási hatósági eljárás indítását a bliccelőkkel szemben. Azonban a KSH jelenlegi kommunikációja alapján erre kevés esély mutatkozik.

A népszámlálás adatainak feldolgozás még folyamatban van, az első eredmények még ebben a negyedévben várhatók, míg a részletes adatok 2023 őszén érkeznek majd.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!