Többféle becslés érkezett már arra, hogy vajon hány magyar veszítheti el a munkáját a koronavírus-válság miatt, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter márciusban például azt mondta, több százezer munkanélkülivel számolnak, csak az a kérdés, hány százezer lesz végül.


Ennél konkrétabb információt szúrt ki a konvergenciaprogramban a Privátbankár: az államháztartási adatokat részletező táblázat szerint idén a GDP 0,5 százaléka mehet majd munkanélküli ellátásokra a tavalyi 0,2 százalék után. Bár a magasabb arányszámot elméletileg indokolhatná az idén visszaeső nominális GDP, nem erről van szó. A táblázatban szereplő adatokból visszaszámolták, hogy a korábbinál jóval nagyobb tételt fognak jelenteni idén ezek az ellátások.

  • A 2019-es 106 milliárd forint után
  • idén 217 milliárd forint mehet a munkanélküliek ellátására.
  • 2021-re ismét visszatér a kiadás a GDP 0,2 százalékának megfelelő összegre, 91 milliárd forintra.

A 217 milliárd forintos éves kiadásból kiinduló becslésük szerint komolyan megugró munkanélküliségre készül a kormány.

Azt is kiszámolták, hogy ez alapján hány munkanélkülire számíthat a kormány. Az álláskeresési járadék átlagos havi összege a februári adatokból levezetve 155 ezer forint lehetett. Ezt feltételezve az előttünk álló hónapokra is havi átlagban mintegy 117 ezer magyar kaphat majd munkanélküli ellátást idén.Megállapítják, hogy ez jókora ugrást - tavalyhoz képest majdnem a triplájára nőhet a munkanélküliek létszáma, 2019-ben ugyanis havi átlagban 40 846 álláskereső volt jogosult a járadékra.

Koronavírus - Még több hír a témában

Kiemelt kép: A Tatai Városgazda Nonprofit Kft. munkatársa egy tatai önkormányzati bérlakás felújításán dolgozik 2020. április 15-én. A nonprofit kft. egyszerűsített munkaviszonyban - napi bejelentéssel - városüzemeltetési feladatok ellátására foglalkoztat olyan helyi munkavállalókat, akik a koronavírus-járvány miatt vesztették el munkájukat.
MTI/Vasvári Tamás


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!