Több ezren vettek részt az újabb megmozduláson. Az egyik most kirúgott tanár azt mondta, nem a hivatását vették le, hanem a jövőképét.

Szombat délutánra is tüntetést hirdetett a Tanítanék Mozgalom a Klebelsberg Központ budapesti épülete elé.

Ahogy mi is beszámoltunk róla, szerdán három budapesti gimnáziumból összesen nyolc tanárt rúgtak ki, mert részt vettek polgári engedetlenségben. Az aznap estére összehívott villámtüntetésen jelentették be, hogy szombaton újra tiltakozni fognak. A demonstráción ötezren jelentek meg - írja a Mérce.

Az eseményen felszólalt Törley Katalin, aki úgy kezdte: „Van benzin? Van cukor? Van tojás? Van tanár?” Mire a tömeg válaszolt: „Nincs tanár, nincs jövő”. A pedagógus beszélt arról, hogy a céljuk, felhívni a figyelmet az oktatás válságára. Azt is megígérte, hogy a tüntetések folytatódni fognak.

A Pedagógusok Szakszervezetének képviselői többek között azt mondták:

A felszólalásuk végén pedig azt kérték, hangosan, hogy a kormány is hallja, kiáltsák: „nem félünk, nem hagyjuk, folytatjuk"

- írja a Telex a beszámolójában.

Szerintük Orbán és Pintér is szintet lépett, mert korábban azt mondták, hogy a polgári engedetlenségben résztvevőknek nem eshet baja.

- tették hozzá. Majd azt kérték a szülőktől, hogy a sztrájknapokon ne küldjék a gyerekeket iskolába. A tanároktól pedig azt, hogy „vegyék komolyan a sztrájkot”.

Ezt követően két Karinthy-s diák szülője elmondta, hogy "Ezeket a tanárokat, akiket kirúgtak, a diákoknak szüksége van. (…) Ha kell, és most kell, a szülők finanszírozni fogják, hogy a tanárok a kirúgott tanárok taníthassanak.” Ők is ígéretet tettek: „Nem hagyjuk magukra a gyerekeinket és nem hagyjuk magukra a pedagógusainkat is. Amikor őket kirúgják, belénk is rúgnak” – mondták. Kérni fogják, hogy az elbocsátott pedagógusokat vegyék vissza: "Nem akarjuk, hogy a gyerekeink a Wikipédiáról tanuljanak meg szorozni. A tiltakozás új formáit kell választani, nem félhetünk a radikális eszközöktől sem” - tették hozzá.

Az Eötvös Gimnázium kirúgott tanára, Kapin Lilla azt mondta, hogy ő is jelezné Orbán Viktornak, hogy felmentené pozíciója alól: „Én azért harcoltam, hogy 35 év múlva emelt fővel, egy jobb oktatási rendszerben tudjak oktatni. Azért harcoltam, hogy tükörbe tudjak nézni. Tőlem nem a hivatásomat vették el, hanem a teljes magyar jövőképemet” - mondta, majd azt kérte, hogy a vidéki iskolák is „álljanak mellénk és harcoljanak velünk.”


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!