A stockholmi kórházak intenzív osztályainak ágyai a koronavírus-járvány során most először érték el a 99%-os kapacitást - közölte az ország tisztifőorvosa.

Björn Eriksson, Stockholm egészségügyi igazgatója egy szerdai sajtótájékoztatón "nagyon súlyosnak" nevezte a helyzetet, mint mondta: a várost sokkal jobban sújtja a járvány, mint más nagyvárosi régiókat.

„Mindent mozgósítottunk, amit tudtunk, és minden megtettünk, amit lehetséges volt, hogy mindenki megkapja a szükséges ellátást. Most a társadalom minden szereplőjének egyként kell mindent elkövetnie, hogy a vírus és a járvány ne tudjon tovább terjedni” - mondta el Erikson.

A koronavírusos eseteket szeptemberben kezdtek el megszaporodni, az ország az elmúlt hetekben elkezdett szigorúbb irányelveket követni. Erikson szerint azonban a számok emelkedése azt mutatja, hogy még mindig túl sok az érintkezés a város lakói között. Hozzátette, hogy az nagyon nagy nyomás helyeződik, nincsenek tartalékok a rendszerben.

Björn Persson, a stockholmi Karolinska Egyetemi Kórház intenzív terápiájának operatív vezetője a Dagens Nyheter újságnak elmondta, hogy ha több beteg érkezik, mint amennyit az intenzív osztályok képesek ellátni, a munkatársaknak máshol kell helyet találniuk számukra. Ez azonban nem egyszerű, mert a rédióban már alig akad szabad ágy.

hirdetés

Svédország közismerten lazább korlátozásokat alkalmazott a koronavírus ellen, és kezdetben a központi szigorúbb intézkedések helyett főként az egyéni felelősségre helyezte a hangsúlyt. November óta azonban kénytelenek voltak komolyabb korlátozásokat bevezetni: este 8 órától gyülekezési tilalom van érvényben, az iskolákban pedig december 7. és január 6. között távoktatást vezettek be. Az ország a régióban vezeti a halálozási statisztikát: 7296-an már meghaltak a járványban, az összes fertőzött száma pedig elérte a 300 ezret a tízmilliós országban.

Newsweek



hirdetés