Völner Pál pedig el sem ment a tárgyalásra, mert a védője ezt javasolta neki.


Kedden kezdődött a bizonyítási eljárás az elmúlt évek egyik legsúlyosabb korrupciós ügyében – írta meg a 24.hu.

A Völner Pál volt igazságügyi államtitkár, és Schadl György, a végrehajtói kar április végén lemondott elnökének főszereplésével zajló eljárásban ezúttal a bizonyítás menetét határozta meg a bíróság, valamint ebben a szakaszban hallgatják ki Schadl Györgyöt is.

A keddi tárgyaláson nem jelent meg Völner Pál, akinek védője, Papp Gábor elmondta, hogy azért nem, mert a vádiratot már felolvasták az előkészítő ülésen, ezért ő javasolta neki, hogy ne jöjjön el.

A 24.hu helyszíni tudósítása szerint a többi vádlott megjelent, Schadl Györgyöt, és a szintén letartóztatásban lévő harmadrendű vádlottat, R. R.-t vezetőszáron, megbilincselve hozták be a Büntetés-végrehajtás maszkos, felfegyverzett munkatársai.

A felek meghallgatása után a bíró elutasította a védők indítványát, és fenntartotta a letartóztatások hatályát az első fokú ítélet meghozataláig. A döntés ellen fellebbezett mindkét vádlott.

Ezt követően Schald györgy jelezte, hogy vallomást kíván tenni. A végrehajtók volt elnöke kijelentette, hogy nem bűnös, egyúttal fenntartotta korábbi vallomásait. Elmondta azt is, hogy a tartalékaiból él, miután már nem tudja felvenni egyetemi docensi fizetését, végrehajtóként felfüggesztették, elnöki fizetését letartóztatása és lemondása közt nem tudta felvenni.

Kijelentette, hogy Völner Pált már a végrehajtói kar elnökeként ismerte meg, de soha nem fizetett neki kenőpénzt. Állítása szerint a közös érdeklődési körök miatt került jó kapcsolatba az egykori államtitkárral. Ezek a hajózás, vasút, a műszaki innovációk figyelemmel kísérése, és a gasztronómia voltak.

Schadl azt mondta, hogy a korábban „barátként” emlegetett személy a harmadrendű vádlott volt, akivel üzelti kapcsolatban állt, és nem Völner Pál.

A végrehajtók egykori elnöke szerint sokkal nagyobb realitása lett volna annak, hogy Völner fizet neki kenőpénzt, de ilyen sem történt. Egyébként a munkán kívül, saját ügyekben is kért tanácsot a politikustól.

Schadl hangsúlyozta, hogy a megfigyelések ellenére azért nincs bizonyítéka a Nemzeti Védelmi Szolgálatnak a pénzek átadásáról, mert ilyen soha nem történt. Ezen felül tagadta, hogy köze lett volna a végrehajtók kinevezéséhez, mivel mert neki és a kar teljes elnökségének érdemi jogköre nem volt. Ez a jog a köztestület hivatalvezetőjénél volt és van most is, akivel viszont nagyon rossz a kapcsolata. Ennek megfelelően nem volt köze ahhoz a hét végrehajtói kinevezéshez sem, akik közül hatan korábban beismerték bűnösségüket.

Schadl állítása szerint a megvádolt végrehajtóknak valójában ő adott kölcsönt, amiből be tudták indytani irodáikat. Amikor pénzt kapott tőlük, akkor ezek az összegek a törlesztőrészletek voltak csak.

A 24.hu érdekes ellentmondásként emeli ki, hogy míg az előkészítő ülésen Schadl állítása szerint a V.P. rövidítés nem Völner Pálra, hanem egy másik személyre utalt, addig most egy bizonyos pályázat, a „vizes projekt” rövidítéseként említette.

ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!