A kalauz többször is rászólt a nőre, aki végül panaszt tett, miután megérkezett a Keleti pályaudvarra.


A MÁV egyik vonalán történt megdöbbentő esetről számolt be a Blikk. A Pécs-Budapest-vonalon egy kalauz minősíthetetlen módon követelte a vonatra felszálló Pozsgay Dórától, hogy tegyen szájkosarat vakvezető kutyájára.

A lap emlékeztet rá, hogy a vakvezető kutyák részére nem kötelező a szájkosár, ezt egy már 15 éves jogszabály biztosítja. Ennek ellenére a kalauz többször is visszatért az utashoz, aki végül panaszt tett a Keleti pályaudvaron.

Az eset miatt a lap megkereste a MÁV-ot, ahonnan azt a választ kapták:

„Szabályaink szerint a kísérő kutyák szájkosár nélkül utazhatnak a vonatokon, erre a képzések során eddig is felhívtuk a jegyvizsgálóink figyelmét. A vakvezető kutyák rendelkeznek igazolvánnyal, melyet a gazdájuk köteles magánál tartani az oltási könyvvel együtt. Ez jogosítja fel arra, hogy a kutya a közösségi közlekedés járművein szájkosár nélkül, illetve díjmentesen utazhasson”

– írták. A társaság vizsgálatot indít a panasz nyomán.

A vasúttársaság szabályzata szerint kutyát csak pórázzal és szájkosárral (vagy hasonló biztonságot nyújtó módon), vagy zárt szállítóeszközben lehet a vonatra felvinni. Kivétel a kísérő kutya, és a szolgálatban lévő rendőrségi kutya. A többi eb nem mehet például az étkezőkocsiba. Az állatok nem ülhetnek fel az ülésre sem.

Kutyaszállítási szabályok ITT.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!