A szerzetes mesélt az otthonaiban történt zaklatások és bántalmazások nyilvánosságra kerüléséről, a nőkről tett, nagy vitát kiváltó megjegyzéseiről és állítólagos szeretőjéről is.


Interjút közölt a Válasz Online Böjte Csaba ferences rendi szerzetessel, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítójával. A kolozsvári születésű pap az utóbbi időben több problémás ügy miatt került a hírportálok címoldalaira.

Először egy otthonának nevelőjéről derült ki, hogy súlyosan bántalmazta és szexuálisan zaklatta a rá bízott fiatalokat – őt 28 évi börtönre ítélte a romániai bíróság. Majd egykori lakója számolt be róla, hogy nem foglalkoztak panaszaival, amit egy másik nevelő helytelen viselkedései miatt tett. Később a terrorizmusért elítélt (azóta már szabadon engedett) Budaházy György szabadulásáért imádkozott gyerekek társaságában, anyák napja alkalmából pedig súlyos kijelentéseket tett bántalmazott nőkről és a „női lélekről”. Az utóbbi napokban ráadásul az Amerikai Népszava hasábjain megjelent egy cikksorozat, amiben egy névtelen forrás állítólagos Messenger-üzenetek és hangfelvételek alapján azt állítja: másfél éven át a szerzetes szeretője volt.

Az interjúban Böjte kifejti: nem érzi magát teljesen felelősnek a gyerekotthonaiban történt esetek kapcsán.

– fogalmaz a pap. Hozzáteszi: ő személyesen soha semmit nem érzékelt abból, ami a vádak szerint az intézmények falai között történt.

A szerzetes kifejtette azt is, szerinte miért nem vették észre a gyerekek körül lévő emberek (más nevelők, tanárok, társak) a zaklatásokat. Véleménye szerint

Ugyanakkor hozzátette: a román ügyészség példásan járt el az ügyben, mert a nyomozást úgy folytatták le, hogy közben az intézményben lakó gyerekeket a lehető legkisebb mértékben próbálták felzaklatni.

Ismét beszélt arról, hogy nem tud hinni Máthé-Bogár Mónikának, aki nevét és arcát vállalva mesélt arról, hogyan zaklatta egy nevelője. Szerinte nem életszerű, amit a ma már felnőtt nő mond, mert a lány egyszer négyszemközt már azt mondta neki, hogy nem történt erőszak, másrészről a megvádolt nevelő lakása és Mónika egykori szobája csupán néhány méterre voltak egymástól. Böjte szerint elképzelhetetlen az, hogy ne tűnjön fel a senkinek, mondjuk a féltékeny feleségnek, hogy a szomszédban rendszeresen erőszakolnak egy lányt. Harmadrészt állítólag Mónika egykori barátnője egy levélben megírta Böjtének, hogy „felháborító, amit Mónika mond, mert nem bántalmazták őket a nevelők”.

Rákérdeztem, hogy Jancsi felesége, Kata tényleg kínozta-e őket. Azt írja, ez is hazugság: Kata valóban féltékeny volt és »csúf volt a szája«, de nem tépte őket, ahogy a sajtóban megjelent” – fejtette ki álláspontját Böjte Csaba.

Szóba került sokat vitatott anyák napi állítása is, ami alapján úgy tűnt, azt szorgalmazza, hogy a bántalmazott nők bocsássanak meg uraiknak, és térjenek vissza a családhoz. És bár az interjúban kifejtette, hogy nem lehet minden bűnt, verést, erőszakot megbocsátani, „keresztényként én hiszek a kiengesztelődésben, a bűnbocsánatban, az újrakezdésben” – fogalmazott.

A beszélgetés végén szóba került az állítólagos szerető ügye is, amit Böjte úgy kommentált

„Ez a hölgy nálunk volt önkéntes, vezető akart lenni, annak nem volt alkalmas, úgyhogy elküldtük” – tette hozzá Böjte Csaba.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!