Nem bírta elviselni a ránehezedő nyomást, és gyenge kűrt futott az oroszok 15 éves, doppingbotrányba keveredett műkorcsolyázója, Kamila Valijeva, aki így nem szerzett érmet és csak a 4. helyen végzett a nők versenyében a pekingi téli olimpián.

Kapcsolódó

"Mint egy kapcsolat, csak érzelmek nélkül" - 66 év után lesz újra magyar műkorcsolyapáros az olimpián

Scsetyinyina Julija és Magyar Márk a stockholmi világbajnokságon egy mentálisan őrülten megterhelő napon a 14. helyen zártak, amivel kvótát szereztek a pekingi téli olimpiára, ahol a legmerészebb álmaik megélésére készülnek.

Az oroszok egyik legsikeresebb edzője, a válogatott jelenlegi tanácsadója, Tatyjana Taraszova a doppingteszthelyzet miatti túlzott nyomással magyarázta Valijeva sikertelen szereplését.

Sajnálom, erre nincsenek szavak. Megverték, egyszerűen megölték

- mondta a Szport-Ekszpressznek.

Kapcsolódó

Négy éve egy kivillanó mell miatt elbukott, most olimpiát nyert a francia jégtánckettős

A négyszeres világ- és ötszörös Európa-bajnok Papadakis, Cizeron duó mindenkit elbűvölt.

Az állami tulajdonú orosz televíziós csatorna, a Rosszija 1 riportere, Andrej Zsurankov ennél is messzebb ment.

"Láttatok mindent, kedves barátaim. Sajnálom. Tisztelt sportvezetők, megsemmisítettétek és tönkretettétek a világ legtehetségesebb, legfényesebb műkorcsolyázóját. Nála tehetségesebb gyerek még nem született ebben a sportágban. Mindössze 15 éves, de amin keresztülment, azt még soha senki nem élte át" - mondta.

A kétszeres világ- és hétszeres Európa-bajnok Irina Szluckaja (aki 2002-ben, Salt Lake Cityben ezüstöt, négy évvel később Torinóban bronzot szerzett) úgy fogalmazott, ennek az olimpiának Kamila Valijeva a legnagyobb hőse.

Nem lehet kibírni az ilyen nyomást! Azok, akik üldözték, a kemény szavakkal hátba szúrtak egy kislányt!

Legyünk őszinték: lehetetlen átélni azt, amin ő keresztülment. És mégis kiment, harcolt, próbálkozott. De lelkileg összetört" - mondta.

A női műkorcsolyázók versenyét végül az orosz Anna Scserbakova nyerte meg honfitársa, Alekszandra Truszova, illetve a japán Szakamoto Kaori előtt.

Azzal, hogy Valijeva a negyedik helyen zárt, az első három már Pekingben megkaphatja érmeit - a NOB korábban ugyanis úgy döntött, hogy azokban a számokban, amelyekben dobogós, az ügyének teljes lezárása után lesz csak éremosztás.

Valijeváról a múlt héten derült ki, hogy egy december végén adott doppingmintájának vizsgálata pozitív eredménnyel zárult. Ezért a pekingi csapatverseny érmeit nem adták át - az oroszok megnyerték a viadalt -, s egészen hétfőig kérdéses volt, hogy folytathatja-e szereplését a játékokon.

Az Orosz Olimpiai Bizottság az ilyenkor automatikus előzetes eltiltást felfüggesztette, ám döntését a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) és a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) is megtámadta a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS), mely ugyanakkor hétfőn helybenhagyta a határozatot. A bíróság magát a doppingesetet még nem vizsgálta.


ÉRTÉKELD A MUNKÁNKAT EGY LÁJKKAL, ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK!